Audi Q5, A6, A7 en A8 rijden nu ook elektrisch

De elektrische toekomst staat u op te wachten bij het fietsenhok, maar voordat echt iedereen eraan moet geloven, laat Audi ons een beetje wennen aan het rijden op stroom.

Audi zet ook hevig in op de elektrische toekomst. Het komt met de e-tron, maar daarnaast laat het klanten alvast even snuffelen aan hoe het is om elektrisch te rijden. Niet direct door over te stappen op een auto die alleen maar batterijen en elektromotoren heeft, maar een die voornamelijk op een TFSI-benzinemotor leunt en daarnaast ook de optie geeft om op accuspanning te rijden. Het merk maakt van de Q5, A6, A7 en A8 nu namelijk ook PHEV's.

De 'dikke Audi's' komen in twee varianten op de markt: de 50 TFSI e en de iets sportievere 55 TFSI e (de A8 krijgt een 60 TFSI e, en is de enige met een V6). in het geval van de 50 en 55 TFSI e gaat het om een tweeliter vierpitter met turbo die wordt ondersteund door het nieuwe elektrische systeem. Daarmee kan ongeveer 40 kilometer volledig elektrisch gereden worden, maar de elektromotor geeft ook extra boost aan het motorvermogen. Hierdoor komen de vermogens uit op 299 pk voor de 50 TFSI e en 367 pk voor de 55 TFSI e. Voor beide ligt het koppel tussen de 450 en 500 . De A8 heeft als enige de optie op een drieliter V6 die samen met de elektromotor verantwoordelijk is voor 449 pk en 700 Nm. 

De Duitse autofabrikant laat direct zien wat het geleerd heeft met de bouw van de e-tron, want de PHEV's krijgen het een en ander aan technologische ontwikkelingen uit de volledig elektrische Audi mee. Er wordt voornamelijk gewezen op het terugwinnen van de acculading bij het remmen. De elektromotor is nu bijvoorbeeld voor het grootste gedeelte van het afremmen van de auto. Alle rembewegingen onder de 0,4 rusten op de schouders van het elektrische systeem, waarbij de normale remmen op stand-by staan en alleen ingrijpen als het nodig is. Hierdoor kan de auto tot wel 80 kW terugwinnen tijdens het remmen. Opladen van de accu kan ook met een kabel. Bij een oplaadpunt van 7,2 kW duurt dit ongeveer 2 uur. 

De auto's zijn dit jaar nog te bestellen. Wanneer precies en hoeveel euro's ervoor overgemaakt moeten worden, laat Audi nog weten. Voor degene die toch volledig elektrisch willen rijden, maar een e-tron te groot vinden, Audi laat dit jaar op de autosalon van Genève ook nog een volledig elektrische Q4 zien.