Met de Plaid wil Tesla wederom de titel grijpen van de snelste elektrische sedan ter wereld. Een prototype van de auto waren al op de Nürburgring Nordschleife te zien op jacht naar het rondrecord.
Die auto was echter aangepast op het zware leven in de Groene Hel met bredere spoorbreedte, verbeterde ophanging, een stijver chassis, grotere remmen, bredere wielen en plakkerige banden. Ook het uiterlijk was gewijzigd, met grotere luchtinlaten in de voorbumper om de boel koel te houden tijdens de recordpogingen.
Meer vermogen
Die aanpassingen bleken echter niet nodig te zijn voor de straatversie. Wel heeft de aandrijflijn van de Nürburgring-special het productiestadium gehaald. Met drie motoren levert de Model S Plaid volgens Tesla meer dan 1.100 pk. Dat vermogen zorgt voor een sprint van nul naar honderd in ongeveer twee seconden.
De Plaid stopt pas met accelereren bij 200 miles per hour, omgerekend 321,8 kilometer per uur. Ondanks het extra vermogen en indrukwekkende prestaties is ook de actieradius indrukwekkend: pas na 840 kilometer moet de Tesla aan de stekker. Op welke as de derde motor is geplaatst is niet bekend, maar het biedt de mogelijkheid om met torque vectoring het rijgedrag nog verder te verbeteren.
Circuittijger
De door Amerikanen geliefde quarter mile sprint zou volgens Musk over zijn in minder dan 9 seconden, maar de Model S Plaid is niet alleen een kanon in een rechte lijn. Tijdens tests op Laguna Seca klokte de auto namelijk een rondetijd van 1:30,3. Dat is slechts drie tienden van een seconde langzamer dan een Lamborghini Huracan Performante. Elon doet er nog een paar schepjes bovenop door te claimen dat er zeker nog drie seconden van die tijd af te snoepen zijn.
Eind 2021
De Tesla Model S Plaid komt naar verwachting tegen het einde van 2021 op de markt, maar de auto is nu al te bestellen. Op Tesla's website is de auto al te configureren. De Plaid blijkt vooral een technische upgrade te zijn: alle interieur en exterieur opties zijn verder gelijk aan de minder sterke modellen.
In Amerika moet de auto 134,490 dollar opbrengen. Voor de Nederlandse markt betekent dat een basisprijs van 139,990 euro, waarmee de auto flink goedkoper is dan zijn grootste concurrenten. Voor de 761-pk sterke Porsche Taycan Turbo S moet je namelijk 192.145 neertellen. De Nederlandse prijs voor die andere concurrent is nog niet bekend, maar de 1080 ok-versie van de Lucid Air komt in Amerika op de markt voor 163,695 dollar. De Model S Plaid lijkt hierdoor een zeer goede deal te zijn.
- Tesla