Tesla tegen concurrenten: jullie kunnen onze techniek ook kopen

Tesla heeft nog steeds lichtjaren voorsprong op de concurrentie op het gebied van software en accupakketten. De overige autofabrikanten lukt het maar niet om een auto even ver te laten komen op een set batterijen. Daarom zegt Elon Musk nu: 'jongens, waarom kopen jullie het niet gewoon?'

Elon Musk

De meeste autofabrikanten dachten Tesla wel even uit de markt te kunnen drukken voordat het bedrijf een flinke hoeveelheid miljarden waard zou zijn op de beurs (Mercedes verkocht zelfs zijn aandeel in de onderneming in 2015). Helaas voor de gevestigde orde lukt dat niet, alleen op het gebied van kwaliteitscontrole overheersen de oude fabrikanten nog steeds het Amerikaanse Tesla.

Bij Volkswagen hebben ze grote problemen met de software-architectuur van de ID.3 en ook andere fabrikanten krijgen het maar niet voor elkaar om net zulke efficiënte accupakketten te bouwen. VW is daarover trouwens eerlijk, hun interne strategie wordt onomwonden 'Tesla-catch-up plan' genoemd.

Elon Musk hoorde dat natuurlijk ook en liet van zich horen op zijn geliefde spreekbuis Twitter (waar hij deze keer niet gehackt is):

Als een fabrikant de portemonnee maar ver genoeg op zou trekken, is zelfs het Autopilot-systeem te koop. Al denk Musk dat het wat moeilijk is om in een andere auto te implementeren, omdat de software van Tesla zo vergevorderd geïntegreerd is.

Het is echter maar de vraag of een autofabrikant de stap gaat maken om bij Tesla aan te kloppen voor batterijen en software. De enige die wij gek genoeg achten om schaamteloos bij zoiets te doen is helaas overleden: voormalig FCA-superheldbaas Sergio Marchionne.