Lotus doet futuristisch met E-R9 elektrische Le Mans racer

Met de E-R9 omarmt Lotus de elektrische toekomst volledig. De concept car moet een voorbode zijn voor hoe de racerij er in 2030 uit zal zien.

Lotus doet futuristisch met E-R9 elektrische Le Mans racer

Het ooit zo traditionele Lotus is volledig om: de toekomst is elektrisch. Met de komst van de Evija hypercar en de aankondiging van de laatste Lotus-modellen met verbrandingsmotor is de legendarische sportwagenbouwer al hard op weg om het aanbod van hun straatauto's te elektrificeren. Maar ook in de racerij wil Lotus vooraan staan bij het integreren van elektrische aandrijflijnen. Met de E-R9 concept car laten ze zien hoe dat in 2030 in z'n werk moet gaan.

Historisch verantwoord

De E-R9 kijkt vooruit op de toekomst, maar verliest daarbij niet de grip op het verleden. De auto is uitgevoerd in het bekende zwart en goud, een kleurenschema dat Lotus iconisch maakte in de Formule 1 in de jaren '70 en '80. Ook de naam is een verwijzing naar Lotus' historie: de 9 staat voor de Lotus Mark IX, de allereerste racer van het merk die deelnam aan de 24 uur van Le Mans in 1955.

Geen pure fantasie

Zoals de meeste concept cars lijkt de E-R9 niet veel grip op de realiteit te hebben, maar volgens Lotus aerodynamicus Richard Hill zijn de technologieën van de futuristische Le Mans-racer geen pure fantasie: "Wat we geprobeerd hebben is om de grenzen van de huidige techniek op te zoeken en te extrapoleren naar de toekomst. De Lotus E-R9 heeft technologie waarvan we volledig verwachten dat we deze zullen ontwikkelen en die praktisch zullen zijn."

Actieve aero

Het belangrijkste element van de E-R9 is de aerodynamica. Volgens Richard Hill heeft de auto een 'morphing body'. Binnen het grote delta-profiel van de Lotus kunnen de panelen bewegen en blijkbaar van vorm veranderen om ten alle tijden maximale aerodynamische efficiëntie te creëren. Zo min mogelijk luchtweerstand op de rechte stukken en zoveel mogelijk downforce op precies de juiste plek in de bochten.

Het systeem kan door de coureur bediend worden, maar ook gecontroleerd worden door automatische systemen. Op de staart heeft de E-R9 'vertical control surfaces', vrij vertaald: een roer. Net als bij een vliegtuig zou de auto daarmee kunnen sturen zonder afhankelijk te zijn van het gripniveau van de banden. Helaas is vrijwel alle techniek die Lotus hier bedacht heeft verboden in de autosport.

Accuwissels

Het grootste probleem van een elektrische langeafstandsracer is natuurlijk het rijbereik. Vier individuele elektromotoren met intelligente torque-vectoring is mooi, maar daar heb je niet veel aan als je de race niet eens uit kunt rijden. Even van auto wisselen zoals in de vroege dagen van de Formule E is er ook niet bij.

Geen probleem in 2030, volgens Lotus ingenieur Louis Kerr: "De energie- en vermogensdichtheid van accu's ontwikkelen zich enorm van jaar op jaar. Nog voor 2030 zullen we accu's hebben met een gemengde samenstelling van cellen die het beste van beide geven. Ook zullen we de mogelijkheid hebben om accu's te wisselen tijdens pitstops."

Illegaal

Lotus heeft 9 jaar om de E-R9 werkelijkheid te maken. Dat is misschien nog wel makkelijker dan de FIA ervan overtuigen om de auto tegen die tijd legaal te verklaren. We gaan het allemaal meemaken in 2030.

Elektrisch
  • Lotus Cars