Pluk een Opel Lotus Omega van Ebay

Opel's mythische supersedan kan van jou zijn. Het gaat echter wel om een onafgemaakt project.

Pluk een Opel Lotus Omega van Ebay

De Opel Lotus Omega is een van de meest iconische supersedans aller tijden. Toen de auto in 1990 op de markt kwam was ie onmiddellijk een sensatie. Een 'doodgewone' familiewagen die Ferrari's en Porsche's het nakijken gaf was in die tijd bijna niet te bevatten. De Britse variant (Vauxhall Lotus Carlton) haalde zelfs het Britse parlement. Politici vroegen zich hardop af of het uitbrengen van een normale auto met dergelijke prestaties wel verantwoord was.

Lotus

De controversiële snelheid van de Omega was natuurlijk te danken aan Britse sportwagenbouwer Lotus, op dat moment ook eigendom van General Motors. Als basis diende de Omega 3000 24V. De drieliter zesinlijn uit dat model werd vergroot naar 3,6 liter en voorzien van twee Garrett turbo's. Het resultaat was 382 pk en 568 Nm aan koppel. Dat was meer vermogen en koppel dan een Ferrari Testarossa. De power werd vervolgens via de handgeschakelde zesbak van een Corvette ZR-1 geleid naar een versterkte multilink achteras voorzien van een sperdifferentieel geleend van de Holden Commodore.

40RA

Het resultaat van al die power was 0-100 in 5,4 seconden en een topsnelheid van maar liefst 285 kilometer per uur. Dat maakte de Opel gewoon sneller dan de eerder genoemde Testarossa. Die brute kracht werd ook opgemerkt door het criminele circuit. In 1993 voerde een criminele bende met een gestolen Lotus Carlton met kenteken 40RA een serie ramkraken uit in de West Midlands, Engeland. De lokale politie was machteloos: "We simply haven't been able to get near the thing and it looks unlikely that we ever will."

Dit is de kant van de auto die de meeste mensen gezien hebben.

Gelimiteerd

In de nasleep van de ramkraken noemde de Britse overheid de auto "onveilig" en ontstond er een campagne om het model te verbieden. Hoewel dat niet lukte werd de productie toch vroegtijdig stopgezet. Door een economische recessie was de vraag naar extreem snelle en dure auto's teruggelopen. Van de 1.100 geplande exemplaren werden er uiteindelijk slechts 950 gebouwd. Daarvan waren 630 Opels en slechts 320 Vauxhalls. Allemaal werden ze uitgevoerd in Imperial Green, een zeer donkere tint groen.

De Omega kreeg een officieel Lotus-typenummer.

Barnfind

Het exemplaar dat we op Ebay tegenkwamen is nummer 472. De huidige eigenaar trof de auto aan onder een laag stof in de schuur van een verzamelaar, waar de Omega al sinds 2004 stilstond. Opvallend detail: de Opel bevindt zich in Somerset, Engeland, waar origineel alleen de Lotus Carlton-versie verkocht werd. Het stuur zit voor Engelse begrippen dus aan de verkeerde kant.

90% voltooid

De huidige eigenaar was begonnen aan een volledige restauratie, maar zegt nu voor 90% klaar te zijn. Technisch de auto weer in nieuwstaat gebracht, maar op cosmetisch vlak kan er nog het een en ander gebeuren. Zo zien we bijvoorbeeld dat het hart van het stuur nog mist. De grootste klus is een nieuwe laklaag, die volgens de eigenaar wel hard nodig is. De auto is verder wel gewoon rijdend.

De twin turbo zespitter is compleet nieuw opgebouwd.

Vaste prijs

Mocht je interesse door al dat moois gewekt zijn, dan kun je niet bieden. De verkoper heeft die functie namelijk uitgeschakeld. De vraagprijs ligt op een voor Lotus Omega-begrippen schappelijke £45.000, omgerekend €51.497. Da's bijna een koopje. Wij zouden het in ieder geval wel weten als ons budget het toeliet. De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • mgale303 via Ebay