Lotus Theory 1 is een gigantisch elektrisch uithangbord

Lotus heeft de nieuwe Theory 1 onthuld. De volledig elektrische supercar is vooral een laboratorium voor Lotus om te laten zien wat ze allemaal kunnen.

De nieuwe Lotus Theory 1

Meestal als een merk een concept car toont, dan zijn er twee scenario’s mogelijk. Ofwel het is een eerste proefballonnetje van een auto die een paar jaar later daadwerkelijk op de markt komt, ofwel het is een kans voor de ontwerpers om eens helemaal los te gaan en een auto te maken die alleen in Gran Turismo kan bestaan. Lotus pakt het iets anders aan.

De Theory 1 is in feite een soort testomgeving van Lotus. De auto bestaat dus wel echt in fysieke vorm, alleen zal hij nooit verkocht worden. De Theory 1 zal door Lotus gebruikt worden als laboratorium om nieuwe technieken uit te testen, van hypercar performance kits tot algemene comfortfuncties voor de gewone auto’s. Het telt als een soort uithangbord van wat Lotus allemaal kan doen, een voorbode van wat misschien uiteindelijk naar de andere auto’s komt.

Dus met het oog daarop is het een goed idee om eens naar deze auto te kijken. De cijfers qua snelheid zijn indrukwekkend, al is het vergelijkbaar met wat we van allerlei andere supercars hebben gehoord recentelijk. 1000 PK, 2,5 seconden om van 0 naar 100 te gaan, topsnelheid van 320 km/u. Het is erg indrukwekkend, maar het is vrijwel dezelfde tekst als we schreven voor de Nilu, de Corvette ZR1 of de Pagani Utopia.

Iets interessanter is misschien wat de Theory 1 kan doen op elektrisch vlak. De auto heeft namelijk een bereik van 400 kilometer, met dank aan de 70 kWh-accu. Ook indrukwekkend is dat Lotus het gewicht onder de 1600 kilo heeft weten te houden. Dat zal deels komen door de monocoque van koolstofvezel, maar dan nog. Elektrische auto’s zijn meestal een flink slagje zwaarder dan hun benzine-broeders, dus dit is een knappe prestatie.

(Bron: Lotus)

Technologie voor de gewone auto's

Zoals eerder gezegd gebruikt Lotus deze auto ook als een laboratorium om nieuwe functies voor de gewone auto’s uit te proberen. De monsterlijke snelheden zijn leuk en aardig, maar wat kan de Theory 1 betekenen voor mensen die een doorsnee auto willen kopen voor het dagelijks gebruik?

Nou, bijvoorbeeld het “gepatenteerde systeem met de naam Lotuswear”. We citeren: “Het geavanceerde systeem biedt elke inzittende van een Lotus een gepersonaliseerde rijbeleving voor een nog intenser contactgevoel met de auto en de weg. Dit wordt bereikt dankzij een zacht en lichtgewicht robotisch textiel, waarmee de auto communiceert met de inzittenden en een meer intuïtieve en comfortabele rijervaring biedt. Opblaasbare delen in de stoelen en het stuur reageren in realtime en zorgen voor meer ondersteuning, grip en subtiele aanwijzingen via gepersonaliseerde haptische feedback.”

De Theory 1 heeft maar één stoel voorin, maar twee achterin. (Bron: Lotus)

Lichtjes, geluidjes en sci-fi techniek

Verder heeft de Theory 1 ingebouwde speakers in de hoofdsteunen. Hoofdsteunen overigens die gemaakt zijn door een 3D-printer. De rijervaring wordt constant aangepast door middel van een sensorsysteem dat volgens Lotus ook de veiligheid verbetert door middel van “biljoenen bewerkingen per seconde”. Laserlichten op het dashboard moeten bochten aangeven, LED-lichtjes in de cockpit geven aan of je moet versnellen of afremmen, 2D- en 3D-graphics geven allerlei belangrijke informatie aan op het stuur en het dashboard, en er is een volledig digitaal infotainment systeem.

Daarnaast zorgt Lotus er ook voor dat de ‘snelheidsgeluiden’ versterkt worden om het allemaal wat spannender aan te laten voelen. Binnenin de auto zou er weinig te horen moeten zijn van de omgevingsgeluiden. En OLED-technologie moet niet alleen de inzittenden, maar ook de rest van de weggebruikers informeren over belangrijke gebeurtenissen.

Is het merendeel van dit alles sci-fi gebrabbel dat waarschijnlijk nooit echt in een auto voor zal komen? Misschien. Maar als de Theory 1 een uithangbord moet zijn van wat Lotus allemaal kan doen met een auto, dan laten ze in ieder geval de volledige brochure zien in dit model. Het zal zeker interessant zijn om te zien wat Lotus nog meer gaat ontwikkelen in dit laboratorium.