Lijstje: de laatste vijf overwinningen voor middenvelders

Het afgelopen decennium is de Formule 1 gedomineerd door slechts drie teams. We nemen de vijf laatste overwinningen die niet door Mercedes, Ferrari of Red Bull gescoord zijn even onder de loep.

Lijstje: de laatste vijf overwinningen voor middenvelders

Lange periodes van dominantie zijn in de Formule 1 niet bepaald vreemd. De geschiedenis van de sport staat immers vol van zegetochten voor individuele teams. Toch waren er vrijwel altijd doorbraken voor de mindere goden. Crashes, slecht weer, mechanische problemen of een verkeerde afstelling gaven de overige deelnemers kansen om ook eens op het hoogste treetje van het podium te staan.

De afgelopen tien jaar werden die kansen echter bijna altijd gegrepen door dezelfde teams. Sinds 2013 zijn alle overwinningen naar de top drie bestaande uit Mercedes, Ferrari en Red Bull gegaan. Op vijf na. In deze lijst gaan we ze in omgekeerde volgorde allemaal even bij langs.

Esteban Ocon - Hongarije 2021

De allerlaatste doorbraak - tot nu toe - is alweer twee jaar oud. Tijdens het zinderende en controversiële seizoen van 2021 deelden Red Bull en Mercedes dikwijls de dekens uit. In Hongarije leek dat niet anders te zijn. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas bezetten de eerste rij gevolgd door Max Verstappen en Sergio Perez. De Alpine van ene Esteban Ocon was terug te vinden op de achtste plek.

De positie van de Fransman werd relevant nadat Bottas op de natte baan een bijzonder slechte start maakte. De Fin viel tot in het middenveld terug, en probeerde zijn fout te compenseren met een late remactie. Te laat. Valtteri gebruikte de McLaren van Lando Norris als bowlingbal om beide Red Bulls in één beweging uit te schakelen. Tegelijkertijd kwam Lance Stroll hardhandig hallo zeggen bij Charles Leclerc. Uiteindelijk werden vijf auto's uitgeschakeld bij het incident, terwijl Max Verstappen door ploeterde met een zwaar beschadigde wagen.

De enorme ravage zorgde uiteraard voor een rode vlag-situatie. Nadat Kimi Räikkönen Nikita Mazepin uitschakelde in de pits was het tijd voor de herstart. In de tussentijd was de baan echter zo droog dat de intermediates waar het veld op probeerde te starten onnodig waren geworden. Iedereen trok daarop de pits in, behalve Sir Lewis Hamilton. De Mercedes was de enige die de herstart vanaf de grid maakte. Na een onbeholpen ronde op de droge baan moest hij meteen weer naar binnen, waardoor hij enorm veel tijd verloor ten opzichte van de rest van het veld.

In de tussentijd had Ocon alle chaos vermeden en de leiding in handen gekregen. De Fransman werd echter op de hielen gezeten door de Aston Martin van Sebastian Vettel. Verder achterin begon Hamilton zich een weg naar voren te banen. De Brit kwam tot de vierde plek voordat hij zijn tweede en laatste pitstop moest doen. Hierdoor kwam hij uiteindelijk achter aartsrivaal Fernando Alonso te zitten. De Spanjaard hield de veel snellere Mercedes ronden lang van zich af, maar moest zich toch gewonnen geven.

Ocon wist de druk van Vettel te weerstaan en greep zijn allereerste overwinning. Het was meteen de eerste zege voor Alpine (als Renault) sinds de omstreden Grand Prix van Singapore van 2008. Sebastian Vettel moest zijn welverdiende tweede plek uiteindelijk afstaan, nadat bleek dat de tank van zijn Aston Martin te leeg was om de verplichte liter brandstof te leveren bij de FIA. Hierdoor werd Lewis Hamilton tweede, voor de Ferrari van Carlos Sainz.

Daniel Ricciardo - Italië 2021

De chaotische strijd tussen Mercedes en Red Bull leverde eerder in 2021 kansen op voor een ander 'minder' team. Bij de Grand Prix van Italië werd het team van McLaren namelijk een 1-2 in de schoot geworpen. De haastig op een Mercedes-motor aangepaste MCL35M was bijzonder competitief op Monza, maar kon op eigen kracht nog steeds niet winnen. Gelukkig voor de mannen in het papaya kregen ze hulp van buitenaf.

Bij de Sprint kon Daniel Ricciardo opklimmen naar de derde plek, geholpen door een slechte eerste ronde voor Lewis Hamilton, die slaags raakte met Max Verstappen. De Mercedes-rijder kwam later in de race terug en eindigde als vijfde, achter de beide McLarens. Vanwege de motorpenalty voor Sprint-winnaar Valtteri Bottas werden Ricciardo en Lando Norris gepromoveerd naar de tweed en derde plek op de grid voor de hoofdrace.

Met een puike start zette Ricciardo oud-teamgenoot Verstappen aan de kant bij de start, terwijl Norris een plekje verloor aan Hamilton. Die volgorde bleef in stand tot de eerste pitstops. Een slechte stop voor Max Verstappen zorgde ervoor dat hij de baan op kwam pal voor de neus van een aanstormende Lewis Hamilton. De twee gaven elkaar in de eerste chicane geen centimeter, waardoor de Red Bull opstuiterde over de sausage kerbs en bovenop de Mercedes terecht kwam.

Nadat de twee titelkandidaten elkaar uitgeschakeld hadden konden de beide McLarens in formatie naar de finish knallen. Teamorders voor Norris betekenden dat Daniel Ricciardo er met de winst vandoor ging. Het was de eerste overwinning voor de Australiër sinds Monaco 2018, en de eerste voor McLaren sinds Brazilië 2011.

Sergio Perez - Sakhir 2020

Het seizoen van 2020 was op alle fronten bizar. Naast alle vertragingen en afgelaste races was het kampioenschap echter griezelig voorspelbaar. De Mercedes W11 dat jaar simpelweg niet bij te houden. Alleen de Red Bull van Max vormde een uitdager. De Nederlanders wist de Schwarzpfeilen zelfs vaak te splitsen, ondanks een significant langzamere auto. Ondertussen had Ferrari te kampen met de gevolgen van de illegale motor van 2019.

Temidden van de Mercedes en Verstappen-dominantie waren er toch twee lichtpuntjes. De meest recente is de verrassende winst van Sergio Perez bij de Grand Prix van Sakhir, de shorttrack-variant van Bahrein. Voorafgaand aan de race werd bekend dat Lewis Hamilton het evenement moest missen na een COVID-diagnose. De Brit werd vervangen door Mercedes-junior George Russell.

Russell kwalificeerde als tweede en verschalkte meteen ervaren teamgenoot Valtteri Bottas bij de start. Achter het leidende duo ontstond een gevecht om de derde plek tussen Charles Leclerc, Max Verstappen en de Racing Point van Sergio Pérez. Leclerc remde aan de binnenkant te laat, waardoor hij Pérez in een spin duwde. De aan de buitenkant rijdende Verstappen probeerde het incident te vermijden, maar kwam uiteindelijk asfalt tekort. De Nederlander reed het grind in en strandde tegen de muur, pal naast Leclerc.

Als door een wonder kon Pérez zijn weg vervolgen. Na een bandenwissel sloot hij als laatste aan. Terwijl de Mexicaan zich langzamerhand terug naar voren werkte ontvouwde er een drama bij Mercedes. Een safety car veroorzaakt door de crash van Russel's vervanger bij Williams (Jack Aitken), zorgde ervoor dat Mercedes besloot beide auto's naar binnen te halen.

Een miscommunicatie leidde ertoe dat Russell de voorbanden van Bottas onder zijn wagen kreeg. Bottas werd op zijn beurt lang opgehouden terwijl het team uitzocht wat er aan de hand was. In paniek werden de oude banden van Fin er weer op gezet. Russell moest nog een keer binnenkomen om zijn illegale set te wisselen, terwijl Bottas terugviel op zijn oude rubber.

George wist zich met een nieuwe set softs terug te vechten naar de tweede plek, en ging op jacht naar de roze Mercedes van Pérez. Vlak voordat hij binnen handbereik was kreeg hij echter het bericht dat een van zijn banden langzaam aan het leeglopen was. Na nog een pitstop kwam hij niet verder dan P9.

Ondertussen had Checo zijn leiding ten opzichte van Esteban Ocon en Lance Stroll in stand gehouden. De Mexicaan pakte de eerste overwinning van zijn carrière, en de eerste voor Racing Point sinds 2003 (als Jordan).

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Formula 1, Red Bull Content Pool, NL Beeld / Avalon, Mercedes-AMG Petronas F1 Team