Lijstje: de laatste vijf overwinningen voor middenvelders

Pierre Gasly - Italië 2020

Net als het jaar erna bracht 2020 twee onverwachte winnaars voort. De winst van Pierre Gasly op Monza was wel heel bijzonder. Na een droogte van zeven jaar won er eindelijk een team van buiten de gevestigde orde, al vielen de banden met Red Bull uiteraard niet te ontkennen.

Gasly startte die dag vanaf de tiende plek, een positie die hem uiteindelijk perfect uit zou komen. Toen de Haas van Kevin Magnussen met een haperende power unit tot stilstand kwam bij pit entry waren Gasly en AlphaTauri er als de kippen bij om een pitstop in te lossen.

Vanwege daaropvolgende safety car won Gasly veel tijd, terwijl Lewis Hamilton en Antonio Giovinazzi een ronde later een gesloten pitsstraat in reden. Beide mannen kregen hiervoor een tien seconden stop and go penalty aangemeten.

Gasly kwam na alle chaos als derde op de baan, achter de niet gestopte Lance Stroll en de bestrafte Lewis Hamilton. Kort na de herstart vond Charles Leclerc hard de muur in de Parabolica, waardoor een rode vlag-situatie afgeroepen werd. Dat gaf Stroll alsnog de kans om banden te wisselen. De Canadees ging echter wijd bij de tweede chicane, waardoor Gasly de tweede plek overnam.

Aan het einde van de ronde ging Hamilton naar binnen om zijn penalty af te lossen, waardoor Pierre aan de leiding ging. De Fransman hield de Alfa Romeo van Kimi Räikkönen en de McLaren van Carlos Sainz van zich af op weg naar zijn allereerste Grand Prix zege. Het was daarbij de tweede winst voor het team sinds Monza 2008 (als Toro Rosso).

Kimi Räikkönen - Australië 2013

Na 2020 moeten we bijzonder ver terug om een winst te vinden die niet voor de rekening van Mercedes, Ferrari of Red Bull kwam. De dominantie van Mercedes in het turbo hybride tijdperk en de zegetocht van Sebastian Vettel in 2013 brengen ons terug naar de allereerste race van dat jaar: de Grand Prix van Australië.

Voor Kimi Räikkönen betekend de race de start van zijn tweede jaar bij Lotus Renault. De wereldkampioen van 2007 was in 2012 teruggekeer na een paar jaar in de rallysport en stock car racerij. Kimi kende een succesvol seizoen bij zijn rentree. Zo succesvol dat een deal met het team waarbij geld uitgekeerd werd voor elke gescoorde punt Lotus Renault tot de rand van de financiële afgrond bracht.

De nieuwe Lotus E21 bleek in de kwalificatie voor de openingsrace van 2013 echter niet zo competitief te zijn. Räikkönen bleef steken op een zevende plek, achter de beide Red Bulls, Mercedessen en Ferrari's. In de eerste helft van de Grand Prix was de Fin geen factor, maar het gevecht tussen drie topteams en de Force India van Adrian Sutil begon z'n tol te eisen.

Met superieur bandenmanagement kon Kimi in de latere fases van de race de leiding overnemen. Geholpen door de sterk verdedigende Sutil die Fernando Alonso van zich afhield bouwde Räikkönen een aangename voorsprong op. Met 23 ronden oude banden zette de Fin twee ronden voor het einde nog even de snelste raceronde neer.

Kimi's overwinning was meteen de laatste van een niet-Mercedes, Red Bull of Ferrari-rijder tot de winst van Pierre Gasly op Monza in 2020. Voor hemzelf duurde het tot de Grand Prix van Amerika in 2018 voordat hij weer zou zegevieren.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Formula 1, Red Bull Content Pool, NL Beeld / Avalon, Mercedes-AMG Petronas F1 Team