Bevestigd: Scuderia AlphaTauri gaat verdwijnen

Na vier seizoenen gaat de naam van Red Bull's zusterteam alweer in de prullenbak. Met nieuw management en nieuwe sponsors is het volgens Red Bull topman Helmut Marko hoog tijd om de naam opnieuw te veranderen.

Bevestigd: Scuderia AlphaTauri gaat verdwijnen

Scuderia AlphaTauri maakt momenteel een moeilijke tijd door. Sinds de overstap naar de ground effect regels is het team de aansluiting met het middenveld langzamerhand verloren. Vorig jaar zakte AT van de zesde naar de negende plek in het constructeurskampioenschap.

Dit seizoen gaat het niet veel beter: met slechts twee puntjes gescoord door Yuki Tsunoda staat de Italiaanse formatie na acht races stijf onderaan.

Nieuw management

Na twee jaar ploeteren wordt er door moederbedrijf Red Bull eindelijk ingegrepen. Ervaren Toro Rosso en AT-teambaas Franz Tost wordt volgend seizoen verruild voor ex-Ferrari assistent teamchef Laurent Mekies, gesteund door voormalig FIA-hoofd single seaters Peter Bayer. Naast het nieuwe management zijn staan er echter nog meer veranderingen op de planning.

Laurent Mekies, de aankomende teambaas van AlphaTauri.

Het roer om

Tegenover de Kleine Zeitung onthulde Red Bull rijdersmanager Helmut Marko namelijk dat het roer volledig omgegooid zal worden in Faenza. Het nieuwe management wordt vergezeld door nieuwe sponsors, én een nieuwe naam. Het hernoemde team zal vervolgens zoveel mogelijk de lijn gaan volgen van grote broer Red Bull Racing:

"AlphaTauri zal twee nieuwe leiders hebben in 2024, Laurent Mekies en Peter Bayer. Er zullen nieuwe sponsors zijn en een nieuwe naam. De richting is duidelijk: om Red Bull Racing zo ver als de reglementen toestaan te volgen. Je eigen onderdelen ontwerpen is de verkeerde weg om te bewandelen."

Terug in de tijd

Red Bull's RB2 achter Toro Rosso's STR1, China 2006.

Met de nieuwe richting van 'AlphaTauri' draait Red Bull de klok eigenlijk tien jaar terug. Onder de vlag van Toro Rosso was het team immers weinig meer dan een Red Bull-reserveteam.

De allereerste auto met het label was immers een omgestickerde Red Bull RB1, compleet met de dat jaar eigenlijk verbannen drieliter V10. Na meerdere controverses rond 'klantenauto's' werden de praktijken van Red Bull (en Honda/Super Aguri) uiteindelijk illegaal gemaakt. Binnen de nieuwe, strengere regelgeving wil het team de oude trucjes echter zoveel mogelijk gaan herhalen.

Onder welke naam de revanche precies zal gaan plaatsvinden is niet bekend. Een terugkeer naar Toro Rosso zou de nieuwe banden met Red Bull mooi onderstrepen, maar daar heeft de marketingafdeling vast andere ideeën over.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots