Scuderia AlphaTauri ruimt zolder op met grote Catawiki-veiling

In een partnerschap met het online veilinghuis gooit het Red Bull-zusterteam van alles in de verkoop. AlphaTauri en Toro Rosso-fans kunnen hun vingers aflikken bij overalls, wielen, stoelen, bodywork en zelfs een complete Toro Rosso STR11 uit 2016 gereden door Carlos Sainz en Daniil Kvyat.

Scuderia AlphaTauri ruimt zolder op met grote Catawiki-veiling

Lange tijd was het heel normaal voor een Formule 1-team om onnodige of verouderde onderdelen weg te gooien of door te verkopen aan amateurracers. Zo kwamen er in de Formule 3000 en de Interserie vaak oude F1-chassis aan de start, en werden delen zoals vleugels vrolijk op rallycross bolides gemonteerd.

Tegenwoordig gooit elk team de overgebleven delen, apparatuur en kleding echter in een groot magazijn. Meestal wordt het spul even uitgestald in een museum of op de fabriek, maar soms komt het alsnog op de markt. Scuderia AlphaTauri is op dat laatste punt aangekomen.

Alles is te koop

Het zusterteam van Red Bull Racing is namelijk een nieuwe samenwerking aangegaan met Catawiki. Via het online veilinghuis biedt het team in eereste zo'n 70 items aan uit de racerij, van pitcrew helmen en gedragen raceoveralls tot hoofdsteunen en wielmoeren. In totaal zullen er maar liefst 300 veilingstukken aangeboden worden. De veilingstukken beslaan zowel het Toro Rosso-tijdperk als de meer recente AlphaTauri-jaren.

STR11

Kopstuk van de veiling is een Toro Rosso STR11-chassis uit 2016. De livery met nummer 33 erop geeft valse hoop voor rijk bedeelde Max-fans, maar helaas gaat het hier om chassis nummer 4, bestuurd door Carlos Sainz Jr. en Daniil Kvyat. De wagen is volgens de Scuderia volledig functioneel, op de power unit na.

Dat jaar gebruikte Toro Rosso namelijk 2015-spec Ferrari-motoren. De Italianen namen hun motoren echter weer mee naar huis aan het einde van het seizoen. De STR11 rijdend krijgen zal zelfs voor de meest vermogende F1-fan geen eenvoudige opgave worden. In tegenstelling tot de V8-generatie is er immers geen handig alternatief van Judd of Cosworth. De wagen zal zijn dagen waarschijnlijk gaan slijten als een interessant museumstuk of peperdure mancave-decoratie.

Twee weken

Dit wiel staat momenteel welgeteld op €1...

De Catawiki/AlphaTauri veiling is nog maar net van start gegaan. Fans van het team in beide vormen kunnen nog twee weken lang bieden op de diverse items. De veilingsite vind je hier.

Op dit moment is het laagste bod één hele euro op een voorwiel van een Toro Rosso STR8 uit 2013, zoals bestuurd door Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. Het hoogste bedrag is uiteraard voor de Toro Rosso STR11 van Sainz en Kvyat. Het rollende chassis heeft tot nu toe 150.000 euro opgeleverd. De komende twee weken zullen de bedragen ongetwijfeld alleen maar oplopen.

Je kunt trouwens met een gerust hart bieden. De opbrengst van de eerste veiling gaat volledig naar de heropbouw-werkzaamheden in het door overstromingen getroffen deel van Italië.