Podiumwinnende Toro Rosso van Daniil Kvyat te koop

Op een stoffig Italiaans industrieterreintje is iets bijzonders verstopt: de Toro Rosso STR14 waarmee Daniil Kvyat zijn derde en laatste podium scoorde. De bijna volledig complete machine kan nu van jou zijn.

Podiumwinnende Toro Rosso van Daniil Kvyat te koop

Originele tweedehands F1-wagens kom je natuurlijk niet elke dag tegen. Vaak gaat het om een (relatief) goedkope showcar zonder enige mechnische componenten. Kom je wel een authentiek exemplaar tegen, dan is deze vaak minimaal meer dan twintig jaar oud.

F1-teams doen immers niet snel afstand van hun recente chassis, aangezien er nog de nodige bedrijfsgeheimen in zitten, zeker als het aankomt op de turbo hybride power unit. Op de een of andere manier is zo'n wagen echter toch in private handen terechtgekomen.

Het laatste podium

In het slaperige Italiaanse stadje Isorella, zo'n 30 kilometer ten zuidwesten van het Gardameer, staat namelijk een Toro Rosso STR14 uit 2019 te koop. Geen glasvezel showcar, maar the real deal. We hebben namelijk te maken met het chassis waarmee Red Bull-reject Daniil Kvyat dat seizoen 39 punten wist te scoren.

Het grootste gedeelte van dat puntentotaal wist hij te verzilveren op een verregend Hockenheim, waar hij naast Max Verstappen en Sebastian Vettel op het podium mocht staan. Ironisch genoeg waren het juist die twee mannen die verantwoordlijk waren voor het einde van zijn Red Bull carriere.

Originele staat

De ex van Kvyat is nog in zeer originele staat. Het hydraulische systeem, de ophanging, de versnellingsbak, de uitlaat, de electronica, het koelsysteem en het stuur zijn nog precies zoals ze waren drie seizoenen geleden.

Je krijgt er zelfs nog een kistje bij om het peperdure stuurtje netjes op te bergen. Ook is er een stapeltje reserveonderdelen in de vorm van een tweede neus en voorvleugel, achtervleugel en ophangingsdelen voor en achter. De STR14 is overigens de laatste van zijn soort: in 2020 werd het team immers omgedoopt to AlphaTauri in een poging het kledingmerk van Red Bull te promoten.

Statische kunst

Een cruciaal onderdeel dat uiteraard wél mist is de turbo-hybride aandrijflijn van Honda. De 1,6 liter V6 en z'n elektrische assistenten zijn immers weer teruggegaan naar Japan. In tegenstelling tot oudere chassis gebouwd rond de V8 en V10 kun je bij de STR14 niet zomaar een ruilblokje van Cosworth of Judd onder de kap schuiven.

Het rijdbaar maken van de machine is dus vrijwel onmogelijk. Tenzij je extreem goede contacten hebt bij Honda is de Toro Rosso dus helaas veroordeeld tot een leven als een statisch stukje kunst. Tenzij je er natuurlijk een moddervette simulator van maakt.

Stevige prijs

Maar wat betaal je dan voor zo'n kreupele Italiaanse stier? Best wel veel. Verkoper Automobile Tricolore vraagt namelijk 439.000 euro voor de STR14. Ex-btw. Dat komt dus neer op ruim vijf ton voor een gigantische carbon zeepkist. We hebben zo'n gevoel dat zelfs De Torpedo zijn neus op zou halen voor die prijs. NASCAR betaalt immers een stuk minder dan de Formule 1.

Formule 1
  • AUTOMOBILETRICOLORE via Racecarsdirect