Michael Schumacher's beeldschone Jordan 191 te koop

De mooiste F1-wagen aller tijden, bestuurd door een van de beste coureurs aller tijden. Pak je staatslot maar alvast.

Michael Schumacher's beeldschone Jordan 191 te koop

Als je geen kampioenschappen, races of zelfs podiums weet te pakken word je in de Formule 1 al snel vergeten. Alles dat niet snel genoeg is, is niet belangrijk genoeg. Deze Jordan is daarop echter een van de weinige uitzonderingen. De groen/blauwe bolide was het eerste product van Jordan Grand Prix in 1991. Origineel moest de auto 911 heten, totdat een zekere Duitse fabrikant daar lucht van kreeg. Met een gratis 911 als aanmoediging hernoemde Eddie Jordan de auto tot 191.

Competitief

Het kleine Jordan maakte indruk door bijzonder competitief te zijn in hun eerste seizoen. De auto's waren niet al te betrouwbaar, maar wanneer ze wel aan de finish kwamen zaten ze dikwijls in de punten. Dat was extra indrukwekkend als je bedenkt dat alleen de top 6 punten toegekend kreeg in die tijd. Twee vierde plekken voor Andrea de Cesaris in Canada en Mexico waren in de eerste helft van het seizoen de hoogtepunten.

Londense taxi

Naast De Cesaris had het team de Luxemburgs-Belgische Fransoos Bertrand Gachot in dienst. Gachot ging vrijwel gelijk op met zijn Italiaanse collega, maar verloor uiteindelijk toch zijn stoeltje. De beste man had het namelijk aan de stok gekregen met de chauffeur van een Londense taxi. Tijdens het incident vond Betrand het een puik idee om de man met traangas aan te vallen. Hierdoor belandde de coureur onherroepelijk in een Londense cel.

Schumi

Met een van zijn coureurs achter de tralies had Eddie Jordan een vervanger nodig. Die vond hij in de jonge Duitse Mercedes Le Mans-coureur Michael Schumacher. Met een haastig in elkaar geflanst contract op zak verscheen Michael met de Jordan 191 op het circuit van Spa Francorchamps.

Schumacher kende de baan alleen als toeschouwer en moest eerst een aantal verkenningsrondes doen per fiets. Dat bleek ruim voldoende te zijn. Tot grote verbazing van de paddock kwalificeerde de Duitser zich als zevende. Zijn tijd was zo'n zeven tienden van een seconde sneller dan die van de ervaren De Cesaris, die als elfde mocht starten.

Benetton

Helaas kon Schumacher zijn belofte van de kwalificatie niet waarmaken in de race. Al na een paar honderd meter wat het uit met de pret: koppeling kapot. Gelukkig voor Schumi maakte het allemaal niet zoveel uit. In zijn op dat moment nog extreem korte F1-carriere had hij al voldoende indruk gemaakt om de overstap te maken naar een beter team. Na een hoop juridisch getouwtrek vertrok hij uiteindelijk naar Benetton. De rest is geschiedenis.

Schumacher in de Jordan 191.

1 van de 2

En die geschiedenis kan nu van jou zijn. Exotische racewagenhandelaar Speedmaster Cars heeft een van de slechts twee 191's waar Der Michael in gereden heeft te koop staan. Schumacher deed een test op Silverstone en de tweede helft van de kwalificatie op Spa met deze auto, chassis 6. De overstap werd gemaakt nadat de andere 191 water begon te lekken.

Michael zette zijn snelste tijd met 191-06 maar startte de race uiteindelijk met de andere wagen. Andrea de Cesaris wist de auto van P11 naar een tweede plek te sturen in de race, maar moest uiteindelijk opgeven door wegvallende oliedruk. De auto waarmee Michael Schumacher uitviel is te vinden in zijn museum in Keulen.

P.O.A.

Onder de prachtige gevormde kap van de 191 vind je een 3.5 liter Ford-Cosworth HB V8 met ongeveer 680 pk bij een oorsplijtende 13.200 toeren per minuut. Het vermogen wordt naar de achterwielen geleid via een handgeschakelde zesbak van Hewland. Het hele spul weegt slechts 505 kilo.

Chassis 6 is na een leven zonder motor in de collectie van Belgische verzamelaar Jean Blaton weer teruggebracht naar piekfijne, volledig raceklare staat. Zin om van die prachtige lijnen te genieten op een track day? De advertentie vind je hier. De prijs is uiteraard op aanvraag.

Andrea de Cesaris op Spa, 1991.
Cargasm
  • Speedmaster Cars, Girardo