Hülkenberg: 'Het is akelig stil op het moment'

Nico Hülkenberg hoopt nog steeds op een stoeltje naast Max Verstappen voor 2021, maar zegt dat er de laatste tijd weinig losgelaten wordt vanuit het team.
@media (max-width: 679px){#fig-616eb1155786a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eb1155786a img{#fig-616eb1155786a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-616eb1155786a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eb1155786a img{#fig-616eb1155786a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-616eb1155786a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eb1155786a img{#fig-616eb1155786a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-616eb1155786a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eb1155786a img{#fig-616eb1155786a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Hülkenberg: 'Het is akelig stil op het moment'

"Het is heel, heel erg stil geworden", zo stelt Nico Hülkenberg tegenover de reporters van Autosport. De F1-veteraan hoopt nog steeds op zitje in de tweede Red Bull voor volgend seizoen, maar de ontwikkelingen verlopen akelig traag. Red Bull lijkt nog steeds niet zeker te zijn van een plan van aanpak voor 2021, te midden van de scheiding met motorleverancier Honda.

"De stroom van berichten is een beetje gekalmeerd en ik denk dat het nog even gaat duren voordat er echt duidelijkheid is. De kaarten zijn gelegd. Ik heb mijn twee kansen gehad en ik heb ze zo goed mogelijk gebruikt. Ik ben er toch niet actief bij betrokken, maar natuurlijk blijf ik in contact met de mensen die er toe doen. Maar niet elke week, niet elke dag."

Goede kaarten

Hülkenberg leek lange tijd de beste kaarten in handen te hebben om de geplaagde Alexander Albon te vervangen. De Duitser staat bekend als een stabiele, ietwat onspectaculaire rijder die goed is in het ontwikkelen van een auto.

Nico toonde zijn veelzijdigheid en vermogen om goede technische feedback te geven bij zijn twee invalbeurten voor Racing Point op Silverstone en de Nürburgring Als vervanger van zowel Sergio Perez als Lance Stroll maakte Hülkenberg diepe indruk met een zevende en een achtste plek. Daarnaast is de Nederlands-sprekende, goedlachse coureur dikke vrienden met Max Verstappen. Dit zou de onderlinge samenwerking vergemakkelijken en een in-team gevecht kunnen voorkomen.

Kapers op de kust

Na de Grand Prix van Turkije lijken de goede kaarten van Nico toch anders geschud te zijn. Het ijzersterke optreden van Sergio Perez heeft de roep om een stoeltje voor de Mexicaan in de pers een stuk sterker gemaakt. Perez is in tegenstelling tot Hülkenberg een bewezen podium-finisher en brengt een vracht aan sponsorgeld mee van telecomgigant Carlos Slim. Dat geld zou Red Bull goed kunnen gebruiken voor het overnemen en doorontwikkelen van de Honda-motor.

In de chaos van Turkije liet Alex Albon ook eindelijk eens zien dat hij op de goede plek zit. De Britse Thai zat het hele weekend op de hielen van Max Verstappen in zeer moeilijke omstandigheden. Tijdens de race leek het er even op dat Albon voor zijn ploeterende teamgenoot zou eindigen, maar in de slotfase moest hij toch zijn zesde plek opgeven aan de Nederlander.

Na drie dramatische races waarin Alex zijn waarde had moeten bewijzen was het weekend op Istanbul Park essentieel. Red Bull geeft liever niet toe dat het rijdersprogramma niet werkt door een externe coureur aan te nemen. Daarnaast is het bedrijf voor 51% in Thaise handen. Het is goed mogelijk dat het team elk klein lichtpuntje aan zal grijpen om het behoud van Albon te kunnen rechtvaardigen.

De Hulk wacht geduldig af

Omdat alle andere stoeltjes (met uitzondering van Haas) al gevuld zijn, zal Nico moeten wachten tot het eind van het seizoen voordat Red Bull met meer duidelijkheid komt. De eerdere deadline van drie races waarin Alex Albon vierde had moeten worden (en hij drie keer buiten de punten eindigde) lijkt daarmee compleet van de baan. Hülkenberg wacht met gepaste spanning af:

"Ik laat het op me afkomen. Ik ben vrij ontspannen. Het is niet in mijn handen. Daarom ben ik zogezegd op standby. En natuurlijk hoop ik dat er een comeback en een kans zal zijn. Ik zou zeer gemotiveerd zijn en er graag voor gaan. Maar we hebben nog en beetje geduld nodig totdat de uiteindelijke beslissing genomen wordt. Als die kans komt, dan is het toch compleet onvoorspelbaar. De laatste twee keer dat me dit gebeurde was het compleet spontaan. Natuurlijk kan ik niks aannemen en niet verwachten dat er elk weekend wat gebeurt. Maar het kan natuurlijk. We weten hoe onvoorspelbaar de situatie is op dit moment. Dat is waarom ik simpelweg mezelf fit en klaar voor de kans moet houden. En dat doe ik ook."