Jordan: Mercedes stopt met F1 na 2018

Na 2018 is het klaar met het team van Mercedes in de Formule 1 en trekt de autofabrikant de stekker eruit. Het merk gaat daarna verder als motorleverancier in de prestigieuze raceklasse. Dat voorspelt voormalig F1-teambaas Eddie Jordan.

Eddie Jordan heeft jaren zijn eigen Formule 1-team geleid, speelt nu analist bij het Britse Channel 4 en mag regelmatig opdraven om de podiuminterviews te doen na een Grand Prix. We kunnen wel stellen dat deze man weet waar hij het over heeft. Het is dan ook schokkend als hij tegenover Auto Bild claimt dat de huidige wereldkampioenen over anderhalf jaar de sport verlaten. "Eind 2018 trekt Mercedes er waarschijnlijk de stekker uit." 

Gelukkig legt de vrolijke Ier zijn boute uitspraak wel uit. "Ik denk dat ze dit jaar en volgend jaar beide titels (coureur en constructeur) proberen te pakken en de raad van bestuur in Stuttgart dan zal besluiten om het team te verkopen en aan te blijven als motorleverancier in de Formule 1."

Het klinkt raar om te stoppen op het moment dat je prijs na prijs pakt, maar ook daar heeft Jordan een verklaring voor. "Mercedes heeft alles al gewonnen. Vanaf nu kan het alleen maar slechter gaan. Dan is het beter om te bezuinigen op de kosten en je te beperken op de core business: het ontwikkelen en leveren van hightech aandrijflijnen." 

Jordan doet zijn uitspraken in een interview waarin het gaat over de toekomstplannen van Sebastian Vettel. De Duitser lijkt nu nog gelukkig bij Ferrari, maar er gaan geruchten dat de coureur een overstap naar Mercedes overweegt. Volgens Jordan blijft Vettel bij Ferrari, omdat hij niet het risico wil lopen dat Mercedes een jaar na zijn komst verdwijnt. "Als Vettel vermoedt dat Mercedes dat gaat doen, heeft het voor hem geen zin meer om Ferrari te verlaten."

Mercedes ontkent uiteraard dat het al denkt over een vertrek. Team-baas Toto Wolff suggereert dat Eddie Jordan iets te diep in het glaasje heeft gekeken toen hij deze uitspraken deed. "Monaco is een plek waar mensen graag feestvieren en het ziet ernaar uit dat iemand dat iets te veel heeft gedaan", verklaart hij tegenover Autosport. Hij benadrukt ook dat Mercedes een contract heeft met de Formule 1 tot 2020.