Honda heeft geen problemen meer met Fernando 'GP2-engine' Alonso

Het is weer helemaal koek en ei tussen Fernando Alonso en Honda. Bijna tien jaar nadat het eerste huwelijk tussen de twee op de klippen liep heeft Honda Racing Corporation-president Koji Watanabe de strijdbijl publiekelijk begraven.

Honda heeft geen problemen meer met Fernando 'GP2-engine' Alonso

Het is misschien wel de meest bekende F1-quote van de afgelopen tien jaar: Fernando Alonso's extreem gefrustreerde commentaar op het totale gebrek aan vermogen in zijn Honda power unit.

Tijdens de Grand Prix van Japan van 2015 werd de tweevoudig wereldkampioen aan alle kanten zoek gereden op de rechte stukken. In typische stijl meldde Fernando over de boordradio dat hij dacht een GP2-motor in zijn McLaren te hebben. De publiekelijke uitzending van zijn kritiek bij de thuisgrandprix van Honda bracht de nodige schade toe aan de toen nog erg prille relatie tussen het Japanse merk en McLaren. Twee jaar later gingen de twee dan ook met veel geweld uit elkaar.

Zwarte lijst

Na de breuk in 2017 - en nog veel meer quotes en lollige momenten rond falende power units - kwam Alonso ogenschijnlijk op een zwarte lijst te staan bij Honda. Zo kon hij bij zijn deelname aan de Indy 500 van 2019 niet rekenen op de Honda-motor, die op dat moment sneller geacht werd dan de Ilmor-Chevrolet.

Het is dan ook vrij ironisch dat Alonso en Honda binnenkort weer herenigd zullen worden. Ondanks eerdere speculatie rond Red Bull en Mercedes heeft Fernando voor meerdere jaren bijgetekend bij de toko van Lawrence Stroll. Bij de switch naar de nieuwe power units voor 2026 zal het team in zee gaan met niemand minder dan Honda.

Samen winnen

De grove en voor Honda vaak pijnlijke uitlatingen van Alonso zijn volgens HRC-president Koji Watanabe echter alleen niet meer relevant. In een poging de eindeloze stroom vragen over 'GP2-engines' voor te zijn veegde Watanabe-san de suggesties alvast van tafel. Hij en Honda kijken ernaar uit om met Alonso eindelijk een keer de beloftes van 2015-2017 in te lossen en samen te gaan winnen:

"Toen ik met hem werkte van 2015 tot 2017, was het een heel moeilijke situatie voor zowel Honda als het team. Het was een bijzonder frustrerende periode in onze geschiednies, en er waren momenten waarop onze relatie onder druk stond."

"Maar ik denk dat we sterker geworden zijn omdat we die frustratie overkomen hebben. Alonso is sindsdien ook erg actief geweest. Ik ben blij dat we die pijnlijke ervaring samen kunnen overkomen en weer samen voor de overwinning kunnen vechten. Ik hoop dat we samen voor het kampioenschap kunnen gaan en samen kunnen winnen."

Formule 1
  • Formula 1, NL Beeld / Avalon