Marko zet De Vries onder druk: 'Horner was geen fan, en hij had gelijk'

Volgens rijdersmanager Helmut Marko was Red Bull opperhoofd Christian Horner niet te spreken over het inhuren van Nyck de Vries. Marko geeft nu toe dat de twijfels van Horner over de Nederlander misschien toch correct waren.

Marko zet De Vries onder druk: 'Horner was geen fan, en hij had gelijk'

Nyck de Vries zit op het moment in bijzonder zwaar water. Na een zinderend debuut met Williams afgelopen seizoen heeft de Nederlander dit jaar een modderfiguur geslagen. Geplaagd door de beroerd presterende AlphaTauri AT04 is De Vries een van de slechts twee coureurs die na acht races nog op nul punten staat. Latifi-vervanger Logan Sargeant is het enige andere lid van die beschamende club.

Terwijl Nyck ploetert met de blauwwitte zeepkist weet teamgenoot Yuki Tsunoda zich continu aan de staart van de top tien vast te klampen. Twee keer liep dat zelfs uit op een puntje. Met een gemiddelde eindpositie van vijftiende en een crash in Azerbeidzjan loopt de druk op voor de kleine Fries.

Horner's twijfels

Vanuit het vaak keiharde kamp van Red Bull kreeg De Vries tot nu toe nog veel steun, maar bij de Inside Line F1-podcast liet Dr. Helmut Marko het masker vallen. Bij het bespreken van Nyck's positie gaf de Oostenrijker toe een flink meningsverschil te hebben gehad met RBR-opperhoofd Christian Horner. De Brit had weinig vertrouwen in De Vries, iets waar Marko hem nu achteraf toch gelijk in geeft:

"Het team management en de teambaas, het is een gemeenschappelijke beslissing. Het is niet vaak dat [we het niet eens zijn], maar soms is dat zo. De laatste keer, zou ik zeggen, is met Nyck de Vries. En op het moment lijkt het alsof [Christian Horner] gelijk had. Hij was geen fan van Nyck de Vries."

Geen Nyck, maar Mick

Horner kreeg bijval van AlphaTauri-baas Franz Tost. De Oostenrijker had namelijk zijn zinnen gezet op de bij Haas uitgerangeerde Mick Schumacher. De sterke banden van Schumi Jr. met het opleidingsprogramma van Ferrari paste volgens Marko echter niet in het plaatje.

Het aannemen van een Ferrari junior zou immers negatief afstralen op Red Bull opleidingsteam AlphaTauri. Het inhuren van een volledige rookie zoals De Vries lag politiek een stuk beter. Dat gaf Mercedes uiteindelijk de kans om Mick in te lijven als reserve.

De druk loopt op

Ondanks het commentaar van Marko is het niet meteen zeker dat De Vries aan het einde van zijn Latijn zit. Red Bull heeft er een handje van om midden in het seizoen het roer om te gooien, maar het team lijkt nu vooral op zoek te zijn naar stabiliteit. Dat heeft echter ook zijn grenzen. De druk om punten te scoren is voor de Nederlander hoger dan ooit. Lukt dat niet, dan zullen Helmut & co hem ongetwijfeld resoluut de deur wijzen.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team