Activisten starten petitie tegen 'racistische' Helmut Marko voor uitspraken over Perez

Op social media is een woedende menigte ontstaan na het commentaar van Red Bull rijdersmanager Helmut Marko. De Oostenrijker zou zich xenofobisch en racistisch uitgelaten hebben over Sergio Perez. Via een petitie wil de groep de Formule 1 ter verantwoording roepen.

Activisten starten petitie tegen 'racistische' Helmut Marko voor uitspraken over Perez

Helmut Marko kennen we als iemand met onvervalste, ongezouten en vaak keiharde meningen. De inmiddels 79-jarige ijzervreter komt daardoor maar al te vaak in opspraak, maar meestal loopt het allemaal met een sissertje af.

Één van die vele botte opmerkingen en flauwe grapjes is hem nu echter achtervolgd. Op social media afvoerput Twitter is een groep activisten namelijk een actie gestart vanwege iets dat Marko meer dan een maand geleden de ether in floepte. Oude koeien uit de sloot halen is immers de volkssport op social media.

Grap in Frankrijk

De rel is ontstaan vanwege een grap die de Red Bull rijdersmanager maakte na de Grand Prix van Frankrijk. Daar werd Sergio Perez bij het aflopen van de Virtual Safety Car verrast door de Mercedes van George Russell, waarbij hij de derde plek verloor.

Later bleek dat een storing bij de wedstrijdleiding de boosdoener was, maar nog voordat dat bekend was maakte Helmut er op zijn eigen manier een lolletje van tegenover Servus TV en Süddeutsche Zeitung :

"Het is heel jammer dat Checo lag te slapen bij de herstart. Een zekere derde plek ging daar verloren. Misschien heeft hij gisteren tequila gedronken!"

Traumatische tequila

Volgens de activistische menigte is de uitspraak van Marko xenofobisch en racistisch. Want tequila komt uit Mexico, en Sergio Perez ook. Dat zou dan weer betekenen dat Helmut zijn coureur wegzet als 'inferieur'.

Als hij Checo ervan had beschuldigd dat hij aan de Jägermeister gezeten had was het kennelijk dus helemaal prima geweest. Selectieve verontwaardiging ten top.

Petitie tegen de FIA

Via een petitie op change.org probeert de groep de FIA en de F1 ter verantwoording te roepen voor de grap van Helmut Marko. In de volledig in het Spaans geschreven beschrijving (da's niet erg inclusief) valt te lezen dat de Formule 1 vol met racisme zit en er niets aan wordt gedaan. De We Race As One-campagne wordt daarbij nog even afgeserveerd als symboolpolitiek.

Uh oh...cultural appropriation...

De groep roept de FIA op met een statement rond de uitspraken van Marko naar buiten te komen. Het is immers niet de eerste keer dat het gebeurt:

"In de Formule 1 is er racisme en het grote probleem is dat de leiders van de meest belangrijke motorsport in de wereld zich mogen uitdrukken en het zelfs mogen promoten binnen hun eigen organisatie."

"[Ze] stereotyperen niet alleen een individu maar bijna een compleet continent met een duidelijk gebrek aan ethiek, kennis en waarnemingsvermogen. Natuurlijk is het niet de eerste keer dat dit gebeurd is bij de leiding van het Oostenrijkse Red Bull team, het is daarentegen verrassen dat er geen standpunt uitgebracht is bij de FIA tegen racistische gedrag bij de adviseur van het team, Helmut Marko."

"Voorgaande pogingen met initiatieven zoals #weraceasone zijn verwaterd wannee mensen binnen dezelfde sport niet het goede voorbeeld geven."

Op het moment van schrijven staat de petitie op 6928 digitale handtekeningen. Het doel van 7.500 is daarmee al bijna bereikt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool