Nelson Piquet alsnog aangeklaagd voor 'racistische' uitspraken Hamilton

Volgens vier anti-racisme en LHBTI-belangenverenigingen heeft Piquet senior zich schuldig gemaakt aan het beschadigen van de zwarte en LHBTI-gemeenschap met zijn commentaar op Lewis Hamilton vorig jaar november. De drievoudige wereldkampioen moet alsnog op het matje komen bij de Braziliaanse rechter om zijn uitspraken te verantwoorden.

Nelson Piquet alsnog aangeklaagd voor 'racistische' uitspraken Hamilton

Vlak voor de Grand Prix van Groot Brittannië kwamen ze opeens naar boven borrelen: de uitspraken van Nelson Piquet richting Lewis Hamilton. Bij het beschrijven van de beruchte inhaalactie bij Copse voor het Braziliaanse Motorsport zou Piquet met het woord 'neguinho' gebruikt hebben.

In westerse media werd dat woord al snel uitgemaakt voor een racistisch scheldwoord gericht aan de donkere medemens. Al snel werden de uitspraken veroordeeld in de paddock, maar na excuses vanuit Nelson was de storm in een glas water alweer voorbijgetrokken.

Morele schade

In zijn thuisland is Piquet senior echter nog niet klaar met de fallout van het incident. Volgens Globo - dezelfde publicatie die de uitspraken aan het licht bracht - moet hij namelijk voor de rechter komen opdragen. En dat heeft voor de verandering helemaal niets te maken met Sir Lewis. Piquet wordt voorgeleid op basis van een gezamenlijke aanklacht van vier belangengroepen: Educafro, Centro Santo Dias, Aliança Nacional LGBTI+ en de Brazilian Association of Homotransaffective Families (ABRAFH).

Volgens de groepen heeft Nelson met zijn 'kwetsende, vernederende en ergerlijke publieke uitspraken van een racistische en homofobe aard morele schade aangericht hebben aan de zwarte en LHBTI-gemeenschap.'

Dat laatste is nogal verwonderlijk, aangezien er in de originele uitspraken geen spoort te bekennen is van uitspraken tegenover homoseksuelen.

'Herstelbetalingen' aan de gemeenschap

Ondanks dat kleine detail eisen de vier groepen schriftelijke excuses en 10 miljoen Braziliaanse real (1.85 miljoen euro) aan 'herstelbetalingen' aan de zwarte en LHBTI-gemeenschap. Bovendien zou Nelson elke keer dat hij wederom een verboden woord uitkraamt 100.000 real moeten aftikken (€18.552).

Hoe vier verder volledig ongerelateerde Braziliaanse actiegroepen een belang kunnen hebben bij de 'schade' veroorzaakt door uitspraken richting een Brit is ons een raadsel. Piquet heeft in ieder geval vijftien dagen om zich tegen de zaak te verzetten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool