Nelson Piquet veroordeeld voor 'racistische uitspraken' over Lewis Hamilton

De drievoudige wereldkampioen is door de Formule 1 en het team van Mercedes veroordeeld voor niet bijzonder inclusieve uitspraken aan het adres van vice-kampioen Lewis Hamilton. De 69-jarige Braziliaan zou zich denigrerend uitgelaten hebben over Lewis bij het bespreken van de controversiële clash tussen Hamilton en Max Verstappen vorig jaar.

Nelson Piquet veroordeeld voor 'racistische uitspraken' over Lewis Hamilton

Nelson Piquet senior staat alom bekend als een man die geen blad voor de mond neemt. Tijdens zijn succesvolle carriere deed de vaak venijnige Braziliaan regelmatig pittige uitspraken over zijn rivalen. Met name teamgenoot Nigel Mansell moest het vaak ontgelden. Op latere leeftijd heeft de oude vos zijn streken niet verloren. Op dit moment staat hij namelijk midden in een hevige social media storm veroorzaakt door één van zijn uitspraken.

Silverstone

Aanleiding is een interview met het Braziliaanse Motorsport Talk in november 2021, waarin Piquet het beruchte incident tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton op Silverstone besprak. Volgens Braziliaanse media gebruikte Nelson het woord neguinho (vrij vertaald: kleine neger) toen hij naar de acties van Hamilton die de crash veroorzaakten refereerde:

"De [neguinho] zette de auto er [aan de binnenkant] in en liet hem daar, want er was geen enkele manier om daar langs twee auto's te komen in die bocht. Hij reed smerig."

Als schoonvader van niemand minder dan ene M.Verstappen waren de uitspraken van Nelson niet compleet onvoorspelbaar, maar zeker smakeloos.

Publieke veroordeling

Pakweg negen maanden na het interview is de uitspraak van Nelson opeens in het nieuws. De Formule 1 heeft de acties van Piquet uiteraard ten strengste veroordeeld:

"Discriminerende of racistische taal is onacceptabel in elke vorm en heeft geen plaats in de maatschappij. Lewis is een ongelooflijke ambassadeur voor onze sport en verdient respect. Zijn onvermoeibare inspanningen om diversiteit en inclusiviteit te verhogen zijn een les voor velen en iets waar we aan toegewijd zijn bij de Formule 1."

Vanuit Mercedes en de FIA volgde een soortgelijke statement:

Buiten de publieke veroordeling om zijn er tot nu toe geen gevolgen voor de drievoudig wereldkampioen. Vooral binnen Brazilië is de kans dat Nelson voorgoed gecanceld wordt vrij klein te noemen. Het zal ons benieuwen of hij zich volgende keer iets voorzichtiger uit zal laten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team