Hamilton Commission presenteert eerste rapport over diversiteit in de F1

De door de zevenvoudig wereldkampioen opgezette commissie heeft de sport en de teams beoordeeld. Conclusie: het moet beter.

Hamilton Commission presenteert eerste rapport over diversiteit in de F1

Afgelopen september zette Lewis Hamilton een eigen commissie op om de diversiteit en inclusiviteit binnen zijn sport te verbeteren.

Hamilton ziet graag dat de teams en de sport als geheel een meer diverse personeelsbestand er op na gaan houden. De Hamilton Commission moest gaan onderzoeken hoe dit doel bereikt zou kunnen worden. Na negen maanden ligt het eerste rapport klaar.

Tien aanbevelingen

Het rapport geeft tien aanbevelingen over het bevoordelen van diversiteit en inclusiviteit in de Britse motorsportindustrie. Het doel is om de toegankelijkheid te verbeteren. Boven alles wil Sir Lewis meer zwarte mensen in de technische sector actief zien te krijgen.

Aangezien zeven van de tien F1-team in Groot Brittannië gevestigd zijn zullen de verbeteringen vanzelf doorvloeien naar de topklasse van de autosport. We zetten ze even op een rijtje. Het volledige (en erg langdradige) rapport lees je hier.

 1. Meer stageplekken, waarbij alle bijkomende kosten vergoed worden.
 2. Het opzetten van een fonds dat uitsluiting van onderwijs voor zwarte kinderen voorkomt.
 3. Het vergroten van het aantal zwarte docenten binnen technische opleidingen.
 4. Aanvullende steunprogramma's voor zwarte studenten boven de 16.
 5. Het beschikbaar stellen van prestatiebeurzen.
 6. Het vestigen van een Departement voor Diversiteit en Inclusiviteit in alle teams en organisaties binnen de sport
 7. Het promoten van een anti-racisme bond binnen het onderwijs
 8. Meer toegang tot specifieke data over de diversiteit van docenten en studenten
 9. De promotie van technische opleidingen op basisscholen
 10. Buitenschoolse activiteiten rondom het onderwerp

Uitgesloten teams

Voor een commissie die zegt iedereen overal bij te betrekken is het lichtelijk ironisch dat er alsnog teams uitgesloten worden. Bij de lijst van Formule 1 teams ontbreken Ferrari, Aston Martin, Red Bull en AlphaTauri.

De reden? Geen van deze teams heeft een speciale afdeling die zich specifiek bezighoudt met niets anders dan het vergroten van de diversiteit en inclusiviteit binnen hun organisatie. En dan tel je volgens de Hamilton Commission niet mee.

De F1 werkt mee

Formule 1 CEO Stefano Domenicali is enthousiast over de bevindingen van de commissie. Aan de hand van het volgens hem doortastende en indrukwekkende rapport wil de Italiaan de nodige stappen gaan zetten:

"We zullen de tijd gaan nemen om alle bevindingen door te lezen en erover te reflecteren, maar we zijn het volledig eens met het idee dat we de diversiteit moeten vergroten over de volle breedte van de sport. We hebben actie ondernomen om dit te bewerkstelligen en we zullen meer acties aankondigen de komende dagen."

"We willen een sport die onze enorm diverse fans weergeeft en dat is waarom de Formule 1, de FIA en alle teams hard werken om onze gedetailleerde plannen te realiseren die voor positieve veranderingen moeten zorgen in de sport. Er is altijd meer te doen en het rapport zal onze gedachten stimuleren over verdere acties die nodig zijn."

Formule 1
 • Mercedes Petronas F1