Formule 1 stopt met de regenboog

F1's We Race As One campagne zal niet langer gaan pronken met een regenboog. Vanaf 2021 zal de afbeelding niet meer worden gebruikt.

Formule 1 stopt met de regenboog

Vorig seizoen was een van de meest vreemde die de Formule 1 ooit gekend heeft. Dankzij de uitbraak van een bepaald virus werden er races uitgesteld en geschrapt, kwamen klassieke banen terug op de kalender en werden de nieuwe technische regels een jaar uitgesteld. Naast de corona-perikelen was er nog een centraal thema in 2020: diversiteit en ongelijkheid. De politieke onrust in Amerika gaf de Formule 1 de aanleiding om een standpunt in te nemen. Eigenaar Liberty Media is immers Amerikaans.

#WeRaceAsOne

De campagne om diversiteit en gelijkheid te promoten kreeg de naam We Race As One. Als blijk van solidariteit met mensen van alle achtergronden, overtuigingen en geaardheden werd de regenboog gekozen als het symbool van het initiatief. Er werd nog wel een eigen draai aan gegeven: regenboog was namelijk samengesteld van de kleuren van de 20 deelnemende teams.

Buiten de standaard promotiemiddelen werd de regenboog een beetje onhandig op de safety cars geplakt en vond het symbool later zijn weg naar de auto's van verschillende teams, zoals McLaren en Williams.

De wereldwijde strijd tegen COVID-19 en racisme werden ook betrokken in We Race As One, met als gevolg speciale End Racism T-shirts en een bezinningsmoment voorafgaand aan elke Grand Prix. Vooral Lewis Hamilton leek zich hierin te kunnen vinden.

Geen kleurtjes meer

In een statement geeft de Formule 1 aan dat de regenboog vanaf 2021 geen rol van betekenis meer gaat spelen. #WeRaceAsOne neemt afstand van het symbool en gaat verder met drie nieuwe initiatieven: duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit en gemeenschap. We gaan je hier niet vervelen met wat dat precies moet inhouden, maar de regenboog is volgens de organisatie bij die nieuwe doelen dus niet langer relevant.

Als het aan de F1 ligt gaan we dit niet meer zien in 2021.

Wegwerpactivisme

Met het laten vallen van de regenboog laat de organisatie van de Formule 1 zich een beetje in de kaarten kijken. Het lijkt er op dat de sport handig gebruik maakte van de situatie om goedkoop politieke punten te scoren. Zo lang het maar niet te controversieel was natuurlijk. Nu het PR-moment voorbij is gaat de regenboog opeens bij het vuil. We zijn vooral benieuwd naar de mening van Sir Lewis hierover.

De statement op formula1.com lijkt onze theorie te bevestigen: “Bij de terugkeer naar de racerij in 2020 wilden we de twee grote issues erkennen die op dat moment het collectieve bewustzijn beheersten: COVID-19 en ongelijkheid. Gedurende het seizoen brachten we een eerbetoon uit aan mensen over de hele wereld die ongelooflijke veerkracht toonden in hun strijd tegen de wereldwijde pandemie. De regenboog werd door de Formule 1 gekozen om naast #WeRaceAsOne gebruikt te worden omdat een internationaal symbool werd voor het samenbrengen van gemeenschappen. Daarbij gebruikten we onze herstart om te laten zien dat wij als een gemeenschap verenigd zijn tegen racisme en meer doen om ongelijkheid terug te dringen en diversiteit in de Formule 1 te bevorderen."

Money talks

Een duidelijke reden voor het verbannen van de regenboog wordt er niet gegeven, maar wij hebben zo'n donkerbruin vermoeden dat niet alle gastlanden op de kalender van 2021 behoefte hebben aan het promoten van een symbool dat sterk geassocieerd wordt met de LHBT-beweging. Daarbij denken we, hoe kan het ook anders, vooral aan nieuwe toevoeging Saoedie Arabië.

Ondanks claims van Prins Khalid Bin Sultan Al Faisal dat het allemaal wel meevalt, staat het land niet bepaald bekend als tolerant. Wat ze missen in inclusiviteit maken ze echter goed in oliedollars, iets waar de zo maatschappelijk bewuste Formule 1 altijd bijzonder gevoelig voor is. Zoals altijd is geld belangrijker dan de mooie boodschappen en beloftes. Maar wel even die hashtag blijven posten he!

Formule 1
  • Formula 1