'Rich Energy terug als hoofdsponsor Williams'

Onkruid vergaat niet. Volgens de geruchtenmolen gaat Rich Energy dit seizoen een comeback maken met Williams.

'Rich Energy terug als hoofdsponsor Williams'

Het was het verhaal van 2019: de juridische soap rond Haas F1's hoodsponsor Rich Energy. De 'Red Bull-concurrent' gerund door de excentrieke William Storey raakte continu in opspraak. Het logo bleek gejat van Britse fietsfabrikant Whyte Bikes, het energiedrankje leek niet te bestaan, er werd ruzie gezocht met Red Bull over het gebruik van slogans en de social media accounts van het bedrijf vonden het nodig om het ploeterende team na elke race neer te halen.

Via social media werd het contract met Haas door Rich Energy plotseling opgezegd zonder medeweten van het team, waarop een interne rel ontstond tussen de aandeelhouders en CEO William Storey. Het grote opperhoofd beschuldigde de overige aandeelhouders van het plegen van een coup. Het duurde uiteindelijk tot de Italiaanse Grand Prix voordat de Rich Energy stickers van de VF-19's gescheurd werden. Rich Energy bleek namelijk geen cent van het beloofde sponsorgeld betaald te hebben.

Williams & Force India

Het bizarre avontuur van Rich Energy begon in de winter van 2018 niet bij Haas, maar bij concurrent Williams Racing. De Williams voor 2019 werd uitgerust met Rich Energy logo's, maar die deal ketste uiteindelijk in een laat stadium alsnog af. Wie van de partijen zich bedacht is niet precies duidelijk. William Storey's reputatie was op dat moment al twijfelachtig nadat hij in augustus van dat jaar geclaimd had het Force India team voor $100 miljoen gekocht te hebben. Daar bleek niets van waar, aangezien een consortium onder leiding van Lawrence Stroll uiteindelijk eigenaar werd.

De Williams FW42 met Rich Energy logo's, 2018.

Rich Energy Part II

Williams Storey werd door de interne ruzie met zijn aandeelhouders in 2019 buiten spel gezet, waarna Rich Energy van naam veranderde naar Lightning Volt. Dit werd uiteindelijk teniet gedaan door een herovername door Storey, waardoor de Rich Energy naam weer terugkeerde. In de tussentijd heeft het herboren merk zich gericht op de sponsoring van British Superbike team OMG Racing en BTCC rijder Michael Crees, die uitkomt voor BTC Racing.

Nieuw management, nieuwe kansen

Lokale racerij is echter niet goed genoeg voor Bad Santa Storey. In januari gaf hij in een videoboodschap al aan terug te willen keren tot de koningsklasse van de autosport. Die wens lijkt nu in vervulling te gaan. F1 sponsor-specialisten Decalspotters denken namelijk dat Rich Energy in 2021 weer aansluit als hoofdsponsor van...Williams.

Nu de Williams-familie de controle over het team kwijt is, lijkt Rich Energy een nieuwe kans te krijgen. Nieuwe eigenaar Dorilton Capital is zich blijkbaar op de een of andere manier niet bewust van de twijfelachtige reputatie van het bedrijf en de CEO. Het was lange tijd niet duidelijk of Rich Energy überhaupt wel energiedrankjes produceert, ook al claimde Storey dat er 90 miljoen blikjes in omloop waren. Pas sinds maart kun je het drankje bestellen via de Rich Energy website. Mochten de geruchten waar zijn dan staat ons ongetwijfeld weer een jaar vol drama te wachten. We kijken al uit naar de volgende twitterstorm en eindeloze juridische chaos.

Formule 1
  • Rich Energy HQ via Twitter