BIZAR. Haas F1-sponsor Rich Energy 'zegt contract op'

Het Amerikaanse Formule 1-team Haas haalde met Rich Energy een dubieuze sponsor de autosport in. Nu vertrekt de energiedrankjesmaker "guns blazing" door te stellen dat Haas faalt. Dit is zo bizar, you can't make this shit up!

Rich Energy heeft een naam hoog te houden op het gebied van apart nieuws, maar de mededeling die het bedrijf vandaag tweet is ronduit bizar. Het bedrijf zegt de sponsoring naar eigen zeggen op omdat Haas niet goed genoeg presteert en de Formule 1 een te politiek correct feestje is.

Formule 1-team Haas heeft momenteel nog niet gereageerd op het nieuws. De kans is echter aanwezig dat de Amerikanen bij monde van teamchef Günther Steiner met een heel andere verklaring komen. Een vermoeden bestaat dat Rich Energy betalingsproblemen heeft opgelopen dankzij de rechtszaak met Whyte Bikes.

De Engelse bouwer van sportfietsen besloot om William Storey aan te pakken op zijn eigen manier: trollen. Ze lieten hun advocaten aan de rechter vragen om te vertellen hoeveel blikjes van de energiedrank er in de afgelopen jaren precies zijn verkocht. 

De tweet waarmee William Storey de middelvinger aan Haas gaf luidt: "Today @rich_energy terminated our contract with @HaasF1Team for poor performance. We aim to beat @redbullracing & being behind @WilliamsRacing in Austria is unacceptable. The politics and PC attitude in @F1 is also inhibiting our business. We wish the team well #F1 #richenergy". Als we dat vanuit "Volstrekte onzin" vertalen naar Nederlands komt er ongeveer het volgende uit: "Vandaag heeft Haas het contract met Rich Energy opgezegd in verband met een betalingsachterstand. Wij hoopten met een boel gebakken lucht net zo groot te worden als Red Bull, maar eindigen in de goot. Daarnaast zijn we volstrekte drugsverslaafde wappies die niet zo goed in een corporate omgeving kunnen werken en dat is slecht voor onze business. Veel succes allemaal."

Omdat de stekker er nu ineens uit wordt getrokken is de kans groot dat aannemelijk is dat Rich Energy een ponzifonds is (althans erop lijkt). De rode vlaggen zijn: 

  • Product dat extreem duur is
  • (Bijna) Niemand heeft het ooit gezien
  • Desondanks is het heel winstgevend
  • Flamboyante baas (die uit het niets ineens succesvol is)
  • Rijke investeerders verdienen er veel geld mee
  • Die investeerders vinden andere investeerders omdat ze veel winst maken
  • In werkelijkheid wordt het geld van de nieuwe investeerders gebruikt om de eerdere investeerders

Vooral het feit dat Rich Energy over week met de billen bloot moet bij Whyte Bikes (en de rechter) lijkt erop te wijzen dat de piramide uit elkaar aan het vallen is. Zodra er geen nieuwe investeerders zijn, droogt de geldstroom op.

Voor de volledigheid: bovenstaande is een analyse.

Inmiddels is er een reactie van Haas F1.