Force India verder onder nieuwe naam, raakt punten kwijt

De kogel is door de kerk: Force India is vanaf heden niet meer, in plaats daarvan mogen we Racing Point Force India F1 als gloednieuw team op de grid verwelkomen. Aangezien het een ander team is, worden de 59 kampioenschapspunten geschrapt.

Gistermiddag werd koortsachtig gewerkt om het Force India-team, dat tijdens de zomerstop na een betalingssurseance van eigenaar wisselde, in te kunnen zetten op Spa. Toen in de vroege middag alle letters van Force India's hospitality werden gehaald, was duidelijk dat er iets in beweging gezet leek te zijn, maar we moesten nog tot de avond wachten tot het hoge woord eruit kwam: het team heet voortaan Racing Point, en dus niet Force Stroll, wat een beetje teleurstellend is.

Als gezegd: alle 59 kampioenschapspunten van het team worden geschrapt, de individuele rijders Perez (30) en Ocon (29) houden hun punten wel. Dit is vooral goed nieuws voor Williams, dat met de vier puntjes dat het dit seizoen bij elkaar schraapte niet langer het laagstgeklasseerde team is. Voor zo lang het duurt.

[tekst gaat verder na de afbeeldingen]

Volgens de tamtam betekenen de in gang gezette veranderingen ook dat er vanaf Monza (volgende week) wat poppetjes gaan wisselen. Lance Stroll keert Williams de rug toe en neemt naast Perez plaats in de Force India. Voor hem maakt reserverijder Robert Kubica het seizoen af bij Williams. Ocon, die moet opkrassen voor de zak geld die in zijn cockpit plaatsneemt, schuift door naar McLaren. Het kind van de rekening is Stoffel Vandoorne, die ook na zondag in Spa mag blijven. Zijn F1-carrière lijkt er na anderhalf jaar bij McLaren en 21 punten (13 in 2017, 8 in 2019) op te zitten.