Rich Energy-saga niet voorbij na Formule 1-exit bij Haas: Red Bull boos

Het verhaal van vorige week is niet de overwinning van Lewis Hamilton op Silverstone, en ook niet de crash van Sebastian Vettel in de auto van Max Verstappen. Welnee, het was de vete tussen Rich Energy, zijn CEO William Storey en Haas F1. Het vervolg.

Na de hele historie die zich de afgelopen negen dagen tussen Haas F1 en Rich Energy afspeelde dient zich alweer een nieuw probleem aan: Red Bull GmbH heeft Rich Energy en William Storey voor het gerecht gedaagd. Ai ai ai.

Even in het kort de recap in een paar punten. "Rich Energy" zegde vorige week de sponsorovereenkomst met Haas F1 per direct eenzijdig op. Het Formule 1-team was daardoor overdonderd, maar de aandeelhouders van de energiedrankjesfabrikant ook. Er ontspon zich een moddergevecht tussen de oprichter en de investeerders van Rich Energy. Uiteindelijk wonnen de aandeelhouders en moest William Storey het veld ruimen, terwijl het bedrijf zijn naam veranderde. Het was al het zoveelste hoofdstuk in de korte geschiedenis van Rich Energy, want het bedrijf verloor ook al rechtszaken van Whyte Bikes dat het eigendom van het logo claimde.

Nu zijn er dus twee bedrijven over: Rich Energy van William Storey, dat een merk is en geen energiedrankjesfabrikant meer heeft. Daarnaast is er Lightning Volt, het bedrijf dat nu hoofdsponsor van Haas is en dat een voortzetting is van het oude bedrijf.

Het verhaal is -als gezegd- niet uit. Inmiddels staat ook Red Bull GmbH op de stoep met een dagvaarding. De Oostenrijkse moedermaatschappij van onder meer Red Bull Racing is boos op William Storey en Rich Energy. Volgens Red Bull is er inbreuk gemaakt op de merkrechten van Red Bull en daarom worden de zowel Rich Energy als William Storey nu voor de rechter gedaagd.

Storey, die alleen in complotten denkt, ziet hier een vooropgezet plan om hem een kopje kleiner te maken. Wellicht is dat zo, maar logischer is het dat hij daadwerkelijk inbreuk heeft gemaakt op merkrechten (met de kreet Rich Energy gives you horns). Hij heeft daar immers een handje van, en lijkt het niet zo nauw te nemen met de regels van de zakenwereld. Op een of andere manier heeft hij kennelijk genoeg geld om dat te doen. Het is echter de vraag wie investeert in een ondernemer die zo'n spoor van ellende achter zich laat liggen. Een spraakmakende CEO is goed, kijk naar Tesla's Elon Musk, maar dit kost wel erg veel geld. Hij staat persoonlijk garant voor de $35 miljoen die Haas nog krijgt. En ook Red Bull zal geen rechtszaak aanspannen voor enkele tientjes.