Stefano Domenicali: 'We moeten respectvol zijn tegenover Pirelli'

Volgens het F1-opperhoofd moeten teams en rijders publiek niet te hard zijn voor de geplaagde bandenfabrikant. De mogelijke imagoschade is te kostbaar.

Stefano Domenicali: 'We moeten respectvol zijn tegenover Pirelli'

Bandenleverancier Pirelli ligt sinds het weekend in Azerbeizjan flink onder vuur. De race leek in handen te zijn van een ongenaakbare Max Verstappen, tot vijf ronden voor het einde zijn linker achterband het begaf. De klapper was vrijwel identiek aan die van Lance Stroll halverwege de race. De Nederlander was extreem zuur over het incident en toonde in interviews geen greintje vertrouwen in het onderzoek van de Italiaanse bandenboer.

Troep op de baan

Meteen na de race suggereerde Verstappen cynisch dat Pirelli de klapbanden zou wijten aan troep op de baan. Nog geen dag later bevestigde Pirelli F1-topman Mario Isola die lezing met de conclusies uit een vooronderzoek. Bij de auto van Lewis Hamilton zou volgens Pirelli dezelfde band beschadigd zijn. Alle banden waren binnen het maximum aantal ronden opgegeven door de fabrikant, dus overmatige slijtage was geen factor. Pirelli verraadde zich echter door aan het begin van het weekend de minimale bandenspanning te verhogen, een stap die alleen genomen wordt als er geen vertrouwen is in de duurzaamheid van de band.

Respectvol

In een interview met BBC Sport reageert Formule 1 CEO Stefano Domenicali op het controversiële bandendebacle. De Italiaan verklaart begrip te hebben voor alle frustratie, zeker die van Verstappen. Toch maant hij tot rust en wil hij Pirelli als belangrijke partner vooral in bescherming nemen: "We moeten respectvol en voorzichtig zijn en wachten op de conclusies van het onderzoek. Er is een hoop vertrouwen in wat Pirelli kan doen."

Imagoschade

Om zijn nieuwe rol kracht bij te zetten organiseerde Domenicali voorafgaand aan het seizoen een vergadering met de coureurs. Daarin vertelde hij dat klachten over banden en andere zaken naar de juiste kanalen moesten worden geleid. Het was niet de bedoeling dat er in het openbaar kritiek geuit zou worden, uit angst voor onherstelbare imagoschade: "Je weet hoe zwaar het verkeerde woord op de verkeerde plek kan wegen. Het kan moeilijk zijn om daarvan te herstellen en dat moeten we vermijden. We runnen een bedrijf waarin de rijders de belangrijkste stem hebben. Maar natuurlijk is gezonde wrijving en discussie een onderdeel daarvan. Het maakt het interessanter."

Welke schade?

De voorzichtigheid van Stefano is lichtelijk ironisch te noemen: binnen de F1-fangemeenschap is Pirelli al langere tijd voer voor cynische grappen. De opdracht vanuit de FIA om fragiele compounds te ontwerpen heeft de Italianen al vaker parten gespeeld. De GP van Groot Brittannië van 2013 en de incidenten op Imola, Mugello en Silverstone afgelopen jaar hebben genoeg gedaan om Pirelli's imago af te kalven. Daar zullen de uitspraken van ene M. Verstappen, hoe hard ook, weinig aan veranderen.

Formule 1
  • Formula 1, Lamborghini