Zandvoortse kombocht zorgt voor extra werk bij Pirelli

Voor de terugkeer van de Dutch GP in 2020 wordt het circuit van Zandvoort flink onderhanden genomen. Een van de grotere aanpassingen is de grote heelingshoek die bij de Arie Luyendijkbocht komt. Voor Italiaanse bandenleverancier Pirelli levert die bocht extra huiswerk op.

Zandvoort

De kans is groot dat de banden van de Formule 1-wagens tijdens de GP van Nederland op Zandvoort volgend jaar onder hogere spanning staan. Dat heeft alles te maken met de verandering aan de Arie Luyendijkbocht op het circuit. Die bocht, die vooraf gaat aan het het rechte stuk, krijgt een hellingshoek van 18 graden. Dat klinkt als een klein beetje, maar het is twee keer zoveel als de bochten op het ovaal van de Indianapolis Motor Speedway. 

Tegen Motorsport zegt Pirelli dat zich moeten voorbereiden op de ongebruikelijke hoek van de bocht. Het idee achter de helling is dat de wagens met open DRS door de bocht kunnen rijden en dan aan het einde van het rechte stuk, bij de Tarzanbocht, inhaalacties kunnen wagen. Pirelli: "In de reglementen [staat] al voorgeschreven dat we het hele jaar met dezelfde samenstelling en specificatie van de band moeten rijden. We kunnen dus geen specifiek ontwerp voor de banking in Zandvoort maken. Alleen met de camber en bandenspanning kunnen we ons nog enigszins aanpassen."

De Italianen kunnen dus niet met een speciale "Zandvoortband" komen. Maar ze moeten er wel voor zorgen dat ze niet net als Michelin in 2005 met lege handen (banden) staan. Toen reed de Formule 1 voor het eerst op het speciale circuit van Indianapolis, waarbij de Franse bandenleverancier bang was dat de banden zouden klappen in de kombochten. Er stonden alleen een paar teams met Bridgestone-banden aan de start. Dat werd de stomste vertoning uit de F1-geschiedenis.

Pirelli is er zeker van dat dat niet gaat gebeuren op 3 mei 2020: "We hebben simulaties uitgevoerd, ook van een situatie waarin de baan volledig vlak zou zijn. Zo hebben we alvast een eerste beeld kunnen krijgen van het verschil in belasting van onze banden. Nu is het natuurlijk zaak om een meer gedegen analyse te maken. Daarvoor hebben we ook de simulaties van teams nodig. Pas dan kunnen we de uiteindelijke bandendruk voor Zandvoort vaststellen."