Pirelli maakt zich zorgen over 18-inch banden 

Bandenleverancier Pirelli weet niet of de nieuwe 18-inch banden klaar zullen zijn voor hun debuut in 2022. Dankzij de coronacrisis hebben de Italianen bijna niet kunnen testen.

Pirelli maakt zich zorgen over 18-inch banden 

Net als alle andere sporten ligt de Formule 1 flink onder vuur dankzij de gevolgen van de wereldwijde coronacrisis. Voor de top van de motorsport kwam de lockdown echter op een extra vervelend tijdstip. Na nog eens vier jaar dominantie onder de 'brede'-regels die in 2017 ingingen stond de sport op het punt om een volledig nieuw concept te proberen in 2021.

Het beruchte ground effect zou terugkeren om het effect van dirty air te verminderen en inhalen makkelijker te maken en de ouderwetse 13 inch bandjes zouden eindelijk vervangen worden door 18-inch exemplaren. Hoog tijd, zo vonden ze bij de FIA, want de Formule 1 moet tenslotte een binding hebben met straatauto's. En 13-inch wielen vind je tegenwoordig alleen nog onder brommobielen.

Geen testtijd in 2020

Dankzij de COVID-19 pandemie werden die plannen echter een jaar uitgesteld. Desondanks ging Formule 2 dit seizoen al over naar het 18 inch-concept. Voor de F1-variant is volgens bandenleverancier Pirelli echter nog veel testwerk nodig om te beoordelen wat de extra g-krachten met het rubber zullen doen.

Helaas voor de Italianen is dit echter op het moment niet mogelijk. Vanwege reisrestricties, corona-bubbels en andere lockdown-maatregelen is het vrijwel onmogelijk om met een brede selectie aan teams tests uit te voeren.

Pirelli heeft in het verleden kunnen testen met een Lotus van 2014 en nieuwere modellen van Mercedes, Renault en McLaren, maar van het geplande 25-daagse testprogramma komt niets meer terecht. Buiten een enkele test met Ferrari op Jerez net voor de uitbraak zal dit jaar geen data binnenkomen bij de bandenleverancier, zo meldt Autosport.

Testen bijna onmogelijk

Voorlopig lijkt er nog geen eind te komen aan de restricties rond het coronavirus. Pirelli F1-baas Mario Isola is daarom huiverig over het perspectief voor 2021: "Het wordt heel erg moeilijk om de 25 testdagen in de kalender voor volgend jaar te passen. We weten zeker dat we het seizoen zullen starten met de COVID restricties intact. Wanneer er een luwte in de kalender is zullen we meteen wat dagen erin proberen te krijgen."

Isola opper het idee om met verschillende teams langer te blijven op een circuit na een Grand Prix weekend, maar geeft toe dat het geen ideale oplossing is. Voor de regenbanden biedt het plan al helemaal geen uitkomst, aangezien het weer natuurlijk lastig te voorspellen is. Alleen Paul Ricard zou met zijn sprinklersysteem een optie zijn: "Voor tests op een natte baan is het moeilijk of onmogelijk om op dezelfde circuits te testen. Behalve Paul Ricard, dat het enige circuit is met sprinklers, of op Fiorano. Maar op Fiorano hebben we geen Grand Prix. Dus voor natte tests moeten we een plan gaan maken dat niet gelinkt is aan een evenement."

Geen banden voor 2022

Volgens eerder gemaakte plannen moet het rubber voor de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi klaar zijn zodat de teams met aangepaste wagens een laatste grote test kunnen doen. Isola waarschuwt echter dat Pirelli de banden niet zou kunnen leveren als er geen fatsoenlijk testprogramma afgerond kan worden in 2021. Gezien de twijfelachtige reputatie die Pirelli heeft opgebouwd is dat geen slecht idee.

"We zullen proberen om een intelligent en flexibel plan voor het testen samen te stellen, maar het is duidelijk dat we zonder te testen de 18-inch banden niet kunnen introduceren. We zullen een oplossing moeten vinden. Het is niet makkelijk, maar we zullen onze best doen. Samen met de teams zullen we een kalender introduceren die aan deze criteria voldoet."

Formule 1
  • Formula 1