Daar gaat de volgende: Franse Grand Prix op losse schroeven

De kans dat de GP van Frankrijk dit jaar op zijn originele datum doorgaat is sinds gisteravond met tientallen procenten geslonken. Om 20:02 uur sprak president Emmanuel Macron zijn natie toe en vertelde dat de lockdown voor grote evenementen tot midden juli zal duren, ruim na de geplande datum van 28 juni.

Paul Ricard

Het coronavirus brengt steeds meer races in de Formule 1 in gevaar, omdat de toestand in de wereld eigenlijk niet veel verbetert. Na de afgelasting op het laatste nippertje in Australië vielen de races een voor een van de kalender. Komend weekend zou de GP van China in Shanghai op het programma staan, maar hoewel daar de deuren langzaam weer open gaan, wordt er niet geracet.

Nadat vorige week de GP van Canada uitgesteld werd zou de race in Zuid-Frankrijk de openingsrace van het seizoen kunnen worden. Helaas blijkt ook die Grand Prix nu op losse schroeven te staan.

De lockdown in Frankrijk wordt opgerekt tot halverwege juli. Voor die tijd kunnen er in ieder geval geen grote evenementen plaatsvinden. Dat zou betekenen dat de geplande Grand Prix op 28 juni in ieder geval een doorgang kan vinden. De enige mogelijkheid zou zijn om de race zonder publiek te rijden.

Als daarna nog een paar dubbele races volgen om het seizoen op gang te brengen kan er nog iets van gemaakt worden. Maar eigenlijk zal de kampioen van dit jaar altijd worden gezien als een tussenpaus (een soort George Lazenby die eenmalig James Bond mocht spelen). Is het niet beter om inmiddels gewoon het hele seizoen overboord te gooien?