Pirelli: 'halfuurtje testen in Portugal is genoeg'

Pirelli geeft de teams tijdens de vrije trainingen voor de Grand Prix van Portugal een half uurtje om de laatste specificatie van de 2021 band te testen. Pirelli heeft totaal geen ervaring met F1-banden op het circuit van Portimao, maar volgens de Italianen is het de beste optie.

Pirelli: 'halfuurtje testen in Portugal is genoeg'

Bandenleverancier Pirelli zal de teams prototypes van de 2021 band geven in de vrije trainingen op Portimao dit weekend. De test liet lang op zich wachten: eerdere plannen om op Silverstone en Barcelona te testen werden uiteindelijke afgezegd.

Pirelli denkt ondanks de korte testtijd en het onbekende circuit veel nuttige data te gaan ontvangen, aldus Pirelli Motorsport baas Mario Isola.

Niet klaar

De tests op Silverstone voor de 70th Anniversary Grand Prix en op Barcelona gingen uiteindelijk niet door omdat Pirelli niet zeker was dat de prototypes klaar waren. In de twee maanden na Barcelona heeft Pirelli echter ontwikkelingen doorgevoerd waardoor het nu wel kan:

“We besloten om de tests die gepland waren voor de tweede race op Silverstone en op Barcelona uit te stellen om in de extra tijd een paar prototypes aan te passen zodat de constructie voor volgend jaar iets aan te passen."

Mario Isola.

Onbekende baan

De keuze voor Portimao als eerste baan om op te testen is opmerkelijk, aangezien Pirelli er nog nooit met F1-banden geweest is. Ze hebben daarom dus geen enkel vergelijkingsmateriaal, wat het moeilijk maakt om de banden aan te passen en te verbeteren. Isola is er desondanks zeker van dat het circuit een goede basis is om de banden te ontwikkelen:

"Dit staat gepland voor Portimao. Het is een nieuwe baan. We hebben niet veel data van Portimao. Vanaf nu hebben we een hoop nieuwe banen [Mugello, Nurburgring, Imola, Istanbul Park], dus we hebben besloten welke baan we op wilden testen en dat is Portimao, wat een circuit is met hoge intensiteit waar we waarschijnlijk goed weer zullen vinden. Dat is waarom we besloten hebben om Portimao te nomineren voor onze test."

Mario Isola.

30 minuten

De team zullen slechts een half uurtje met de nieuwe prototypes moeten rijden. Pirelli geeft elk team een andere rijplan om in die korte tijd zoveel mogelijk verschillende situaties te testen. Het is essentieel dat iedereen zich aan het programma houdt zodat Pirelli voldoende data voor volgend jaar kan verzamelen.

“Het is maar 30 minuten. We zullen verschillende rijplannen leveren voor verschillende teams zodat we zoveel mogelijk informatie kunnen verzamelen om de banden voor volgend jaar vorm te geven."

Mario Isola.
Formule 1
  • Formula 1