Pirelli start onderzoek naar klapband Verstappen

Bandenleverancier Pirelli heeft een onderzoek ingesteld naar de klapband van Max Verstappen afgelopen weekend op Imola. Naast het achterhalen van de oorzaak wil Pirelli weten of andere coureurs hetzelfde risico gelopen hebben. De harde C2 band lijkt de enige compound met problemen te zijn.

Pirelli start onderzoek naar klapband Verstappen

Voor Max Verstappen eindigde de Grand Prix van Emilia Romagna in tranen. Slechts dertien ronden voor het einde kreeg de Nederlander te maken met een plotselinge klapband op de run naar de Villeneuve chicane.

De Red Bull spinde stuurloos de baan af met ongeveer 280 kilometer per uur, maar belandde gelukkig veilig in de grindbak. De uitvaller was extra zuur omdat Verstappen net de door Ferrari-onderdelen gehavende Mercedes van Valtteri Bottas voorbijgestoken was voor de tweede plek. Het was daarbij de derde keer in drie Italiaanse races dit jaar dat Max de finish niet haalde.

Pirelli onderzoek

Net als met de eerdere bandenproblemen op Silverstone neemt Pirelli de klapband zeer serieus. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de band van Verstappen gefaald is. De bandenfabrikant heeft een grootschalig onderzoek ingesteld om te achterhalen wat er precies misgegaan is. Hierbij wordt ook data gebruikt van andere teams om er zeker van te zijn dat het een geïsoleerd incident is. Zo niet, dan zijn de problemen nog veel groter.

Extreme downforce

De Formule 1-wagens van 2020 zijn de snelste aller tijden en dat blijkt een zeer negatief effect te hebben op het Pirelli rubber. De issues op Silverstone werden voornamelijk veroorzaakt door de extreem hoge downforce die de huidige auto's kunnen produceren. Hierdoor kwamen er krachten vrij die niet in Pirelli's berekeningen meegenomen waren.

Een vergelijkbaar incident is Lance Stroll's klapband op Mugello, ook een baan waar zeer hoge g-krachten vrijkomen. De onboard beelden van de Racing Point doen denken aan het shot van Verstappen op het moment dat de band er de brui aan gaf. Bovendien reed Stroll op dat moment op dezelfde C2 Hard compound band. Destijds werd de crash echter toegeschreven aan 'carbon debris' op de baan.

Niet Hard genoeg

Volgens RaceFans hadden de Renault van Daniel Ricciardo en de Mercedes van Lewis Hamilton ook te kampen met een falende rechter achterband. net zoals Verstappen reden de twee op de harde C2 compound. De banden vertoonden bulten en bobbels, tekenen dat er waarschijnlijk iets goed mis was.

Hamilton reed slechts 22 ronden op zijn set, maar klaagde op de boordradio al over minimale vibraties. Daniel Ricciardo reed echter 49 ronden en hield zich stil. Opvallend detail: de banden van Max waren 32 ronden oud. Te lang doorrijden kan dus eigenlijk niet de oorzaak zijn geweest.

Usual suspects

Het Pirelli onderzoek is uiteraard nog in volle gang, maar we kunnen al een beetje gissen wat de uitkomst zou kunnen zijn. Pirelli's stokpaardje naast te hoge bochtensnelheden en te hoge kerbs is het mooie Engelse woord debris. En in dit geval kunnen ze best wel eens gelijk hebben.

Op de openingsronde verloor de Racing Point van Lance Stroll de voorvleugel dankzij een touche met de Renault van Esteban Ocon. Het contact werd gemaakt bij het uitkomen van Tamburello, maar het duurde tot aan de aanloop van Villeneuve voordat de vleugel eindelijk losraakte. Het is goed mogelijk dat de roze Mercedes carbonsplinters over de baan verspreid heeft. Domme pech deed voor Verstappen de rest.

Snel resultaat

Hoe het ook zij, de druk staat er op bij Pirelli om voor volgend weekend met een duidelijk antwoord te komen. De C2 band staat namelijk wederom op de nominatie voor de Grand Prix van Turkije. Het toeval wil dat het Istanbul Park een circuit is met snelle bochten en grote hoogteverschillen, dat betekent dus hoge g-krachten. Het is dus maar te hopen dat het niet aan de banden zelf lag.

Formule 1
  • Formula 1