Officieel. Formule 1 vanaf 2021 op 18 inch wielen

De kogel is door de kerk: het 18" wiel wordt ingevoerd in de snelste open eenzitters. Volgend jaar in de F2, het jaar erop in de F1. Zo komt er een einde aan het tijdperk van 13 inch velgjes, die al sinds mensenheugenis worden gebruikt.

Pirelli heeft zojuist de 18 inch wiel-bandcombinatie getoond, die we vanaf 2020 in de Formule 2 gaan zien. Het is een voorbode voor 2021, wanneer ook de Formule 1 op fors groter lichtmetaal gaat rijden. De wens was er al, maar de definitieve beslissing is pas zojuist gemaakt.

Er is gisteren op Mugello voor het eerst getest met de nieuwe wielen, de F2 gaat volgend jaar als proefkonijn voor de F1 fungeren. Hoe dit designtechnisch uit gaat pakken weten we niet, maar het lijkt ons dat de band veel verende karakteristieken kwijt zal raken bij een fors kleinere wang. Aan de andere kant: de Formule E rijdt er ook probleemloos op rond.

Mario Isola, de F1-baas van Pirelli Motorsport zegt: “We are delighted to introduce 18-inch tyres to Grand Prix weekends next season, a full year before they race in Formula 1. This move will assist us greatly as we develop a new generation of Formula 1 tyres for 2021, and also benefit next year’s Formula 2 drivers themselves as they gain early experience of the future tyre size in Formula 1.