Pirelli: 'Lekke band Verstappen kwam door debris'

De Italiaanse bandenboer gaat er vanuit dat de klapband die de race van Max Verstappen op de straten van Baku vergalde veroorzaakt werd door carbonsplinters. Pirelli ziet geen reden dat Pirelli fout zit.

Pirelli: 'Lekke band Verstappen kwam door debris'

Het leek gisteren een eenvoudige overwinning te worden voor Max Verstappen. De Nederlander wist in de pitstop fase van de Grand Prix van Azerbeidzjan de Mercedes van aartsrivaal Lewis Hamilton ver achter zich te laten en had bovendien sterke rugsteun van teamgenoot Sergio Perez. Terwijl de Mexicaan de wagen van Sir Lewis achter zich hield kon Verstappen de race controleren.

Ondanks die comfortabele positie ging het met vijf ronden te gaan toch gruwelijk mis. Net voor de remzone op het rechte stuk begaf de linkerachterband het en schoof de Red Bull onherroepelijk de muur in. De crash werd onmiddellijk vergeleken met het incident van Lance Stroll op ronde 29. De Aston Martin verloor op vergelijkbare wijze de controle na een geplofte linkerachterband bij het opkomen van het rechte stuk.

Pirelli onder vuur

Het feit dat twee totaal verschillende auto's een klapband kregen aan de minder belaste kant van de wagen en nog binnen het door Pirelli aangegeven bereik zaten, riep de nodige vragen op over de kwaliteit van het rubber. Het is immers niet de eerste keer dat de Italianen er naast zitten met de constructie van hun banden. Al in 2013 kwam Pirelli in opspraak na zes klapbanden tijdens de Grand Prix van Groot Brittannië.

Dat was vorig jaar niet anders: door de extreme downforce van de 2020-specificatie auto's zagen we opvallende klapbanden op Silverstone, Mugello en Imola. Toevallig waren de slachtoffers bij die laatste twee races Lance Stroll en Max Verstappen. Het probleem was zelfs zo groot dat het de motivatie werd voor de kleinere vloeren op de huidige auto's. Zonder die reductie in downforce durfde Pirelli het kennelijk niet meer aan.

Alle kaarten op debris

Pirelli F1-chef Mario Isola denkt voor het onderzoek al te weten wat de oorzaak was van Verstappen's exit: "Ik wil geen voorbarige conclusies geven, maar het lijkt erop dat het een snee is door debris. Het is namelijk niet de band die het meest belast wordt. We hadden andere auto's die net zoveel ronden op dezelfde banden gereden hadden zonder problemen. Dus het vooronderzoek wijst uit dat het waarschijnlijk een externe factor is. Derbis, of de kerbs."

De eerdere crash van Stroll zou volgens Isola de oorzaak kunnen zijn voor het incident van Verstappen. Dat verklaart echter niet hoe Lance de muur vond, aangezien er op dat moment nog geen carbonsplinters op de baan lagen. Daar heeft Mario blijkbaar wel de rest van het interne onderzoek voor nodig: "Bij Max zou het debris van de auto van Lance kunnen zijn. Bij Lance weet ik het eerlijk gezegd niet omdat er geen incidenten waren voor zijn crash, dus ik kan niet uitsluiten dat het ergens anders op de baan was."

Mario's theorie zou bevestigd worden door de vondst van een diepe snee in de linkerachterband van Lewis Hamilton. Pirelli kwam de beschadiging op het spoor nadat de teams tijdens de rode vlag hun banden lieten wisselen: "We vonden een snee op de binnenste wang van de linkachterband gebruikt door Lewis Hamilton op dezelfde stint als Verstappen. De snee was vrij diep en groot, ongeveer 6-7 centimeter, maar ging niet door het karkas. De band bleef dus heel met deze snee."

Vermoedens bevestigd

Tegenover Rick Winkelman's oranje microfoon voorspelde Max de uitspraken van Pirelli ruim van tevoren. Zijn crash tijdens de Grand Prix van Imola vorig jaar werd immers met identieke conclusies verklaard: "Je moet die band niet te zwaar belasten, en dat hebben we dan ook niet gedaan. Het voelde heel comfortabel aan. Ik voelde geen vibraties ofzo. Het was heel raar wat daar gebeurde."

Op de vraag of stukjes carbon de oorzaak zouden kunnen zijn reageert Verstappen cynisch: "Ja kijk, iedereen rijdt dezelfde lijn omdat iedereen in de slipstream wilt gaan, dus, dan is het wel heel raar dat het alleen bij mij gebeurt zeg maar. Ik denk dat ze [het puin van Stroll] wel goed hebben opgeruimd. Maar ja, waarschijnlijk zal Pirelli natuurlijk wel weer zeggen dat het carbononderdeeltjes zijn. Dat was op Imola ook zo. Dat is toch iets waar je moeilijk wat tegen kan zeggen. Het feit is dat er weer een band is geploft. Niet alleen bij mij, maar ook bij Stroll."

Formule 1
  • Formula 1