Shelby GT500CR is een 810 pk carbon lichtgewicht

Een van de beste Mustangs ooit gemaakt krijgt een moderne crossfit cursus. Met de Carbon Edition is Eleanor is strakker dan ooit.

Shelby GT500CR is een 810 pk carbon lichtgewicht

De Shelby Mustang GT500 uit 1967 geldt nog altijd als een van de meest geliefde muscle cars. Gekleed in pepergrijs met zwarte strepen en een bodykit van Steve Stanford werd het model in 2000 wereldberoemd als Eleanor in de remake van Gone in 60 Seconds met Nicolas Cage. Het ontwerp was zo geslaagd dat producer Jerry Bruckheimer meteen eentje extra voor zichzelf bestelde.

Reproductie

Van de twaalf auto's gebouwd voor de film zijn er maar drie in particuliere handen gekomen. Mocht je geen trek hebben om te wachten tot eigenaren er zat van zijn, dan kun je aankloppen bij de specialisten van Classic Recreations. Het Amerikaanse bedrijf houdt zich bezig met het reproduceren van Mustangs, Cobra's en Camaro's en heeft de goedkeuring van Shelby American.

Custom made

Een van hun modellen is de GT500CR, een recreatie van de bekende Eleanor fastback. Deze worden normaal gebouwd op basis van de shell van een originele Mustang en naar wens voorzien van een zevenliter Ford Racing crate engine, een 5,0 liter Coyote V8 uit de moderne Mustang of voor complete maniakken de 3,5 liter twin turbo EcoBoost V6. De echte kerels kunnen bovendien een supercharger toevoegen aan de grootste motor.

Eleanor op dieet

Voor de Carbon Edition heeft Classic Recreations het echter over een andere boeg gegooid. In samenwerking met SpeedKore, bekend van de volledig uit carbon opgetrokken Dodge Charger, komt het bedrijf met de GT500CR Carbon Edition.

Met fabricagetechnieken uit de luchtvaartindustrie wordt van het beste carbon een compleet nieuwe Mustang body gemaakt. Het resultaat is enorm verbeterde stijfheid en een gewichtsreductie van 272 kilo.

Bruut met manieren

Ook onder de geavanceerde huid is de Carbon Edition geen ouderwetse, onbeholpen muscle car. Voorin vinden we de 5,0 liter Coyote V8, voor de gelegenheid voorzien van een Whipple-supercharger. Die combinatie stuurt 810 pk via een handgeschakelde zesbak van Tremec naar de achterwielen.

De ophanging en remmen zijn ook compleet gemoderniseerd met verstelbare coilovers, dikke stabilisatorstangen een flinke Wilwood remmen met zes zuigers voor en vier zuigers achter. De wazige besturing waar oude Amerikanen bekend om staan is ook aangepakt door het installeren van moderne heugel en tandwielbesturing met stuurbekrachtiging. Het gaat dus niet alleen maar hard rechtuit.

Big bucks

Classic Recreations en SpeedKore zijn van plan slechts 25 Carbon Editions te maken van de GT500CR. Shelby American zal dienen als distributiecentrum vanuit Las Vegas. Standaard zullen de auto's alleen bedenkt worden met een laagje blanke lak zodat het carbon goed te zien is, maar op bestelling kan er een kleurtje of een setje strepen toegevoegd worden.

De GT500CR Carbon Edition tenminste 298,000 dollar (250,459 euro) opbrengen. Mocht je wel trek hebben in dit lichtgewicht snoepje dan moet je er snel bij zijn. Het orderboekje is al open.

Cargasm
  • Shelby American / Classic Recreations