Lewis Hamilton: 'F1 moet toegankelijker worden voor normale mensen'

Het zint de zevenvoudig wereldkampioen totaal niet dat de Formule 1 een afgesloten speeltuin is geworden voor verveelde miljardairs.

Lewis Hamilton: 'F1 moet toegankelijker worden voor normale mensen'

Een carriere in de autosport is maar voor een klein deel van de wereld weggelegd. Een nog veel kleiner deel daarvan bereikt open wheel klassen zoals de Formule 3 en Formule 2. Van dat deel komt weer een minuscule fractie uiteindelijk terecht in de Formule 1. Bij het beklimmen van die ladder heb je naast talent vooral heel erg veel geld nodig. Als het aan regerend wereldkampioen Lewis Hamilton ligt komt daar binnenkort verandering in.

Bescheiden achtergrond

Je zou het na 14 jaar, 100 pole positions, 54 snelste rondes, 169 podiums, 98 overwinningen en zeven titels in de sport makkelijk kunnen vergeten, maar Sir Lewis Hamilton is helemaal niet rijk geboren. De Brit groeide op in sociale huurwoning in Stevenage. Om zijn kartcarriere te ondersteunen hield zijn vader er vier banen op na. Alleen door dat harde werk en het geluk dat McLaren-chef Ron Dennis de kleine Lewis op 13-jarige leeftijd ontdekte is Hamilton de meervoudig kampioen geworden die we nu kennen.

Miljardairsclubje

Vanuit het extreem rijke Monaco betreurt Hamilton het dat de weg die hij naar de top bewandeld heeft tegenwoordig geen mogelijkheid meer is: "We leven in een tijd waar [de Formule 1] echt een miljardairsclub geworden is. Als ik nu terug zou gaan naar waar ik begon, waar ik opgegroeid ben, dan zou er geen manier zijn voor mij om te komen waar ik nu ben. No way. Alle jongens waar je tegen vecht hebben gewoon zoveel meer geld."

Hamilton heeft hierin grotendeels gelijk, op een enkele uitzondering na. Uitgerekend Esteban Ocon, een van de jonge coureurs die op Hamilton's stoeltje aast, heeft een relatief bescheiden achtergrond. Als zoon van een garagehouder kun je de Algerijns-Spaanse Fransman niet bepaald een rijkeluiszoontje noemen.

Toegankelijkheid

Na eerder campagnes om te vechten voor inclusiviteit en diversiteit richt Sir Lewis zich met zijn Hamilton Commission nu op de algemene toegankelijkheid van zijn sport. Het moet volgens hem een stuk makkelijker worden voor mensen met een bescheiden achtergrond om een kans te krijgen in de Formule 1: "Voor de toekomst moeten we dat veranderen. We moeten [de sport] toegankelijker maken voor rijke mensen én mensen met een meer normale achtergrond."

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1
  • BBC