Lewis Hamilton pakt recordbrekende honderdste pole in Barcelona

Het was weer eens een spannende zaterdag met minimale verschillen in Barcelona. De strijd tussen Hamilton en Verstappen ging onverminderd door, maar er kon maar een de beste zijn.

Lewis Hamilton pakt recordbrekende honderdste pole op Barcelona

Na de ietwat teleurstellende race in Portugal is het tijd voor de kwalificatie voor een van de saaiste circuits op de kalender" Circuit de Catalunya Barcelona. Aangezien het overgrote merendeel van de races op de Spaanse baan gewonnen wordt vanaf pole position telt de zaterdag al bijna als de uitslag van de race. Spannender dan dit wordt het waarschijnlijk niet.

Q1

Nicholas Latifi opent de sessie voor de twee auto's van Haas en teamgenoot George Russell. De achterhoede rubbert de baan dus even in voor de top. Zodra de twee langzaamste teams een ronde hebben gezet komen de twee snelste naar buiten. Sergio Perez is de eerste die zijn rondje afmaakt, maar zijn tijd wordt vrijwel meteen overtroffen door Lewis Hamilton, Max Verstappen en Valtteri Bottas. De Fin pakt met 0.085 van een seconde de voorlopig snelste tijd in Q1. Verstappen splijt de Mercedessen op P2.

De Ferraris lijken ook weer eens competitief: Carlos Sainz zet een derde tijd voor Charles Leclerc op P5. Perez is dan gezakt naar de vijfde plek. Sainz houdt zijn plek niet lang: de AlphaTauri van Pierre Gasly pakt P3. Ook indrukwekkend is "Mr. Saturday" George Russell: hij zet zijn Williams net buiten de top tien op P11. Checo revancheert zich met een vierde tijd achter Gasly. Lewis Hamilton blijft steken op P6.

Intussen zien we in de herhaling dat het druk is in de laatste chicane. De slome Haas auto's lijken voor een opstopping te zorgen, waardoor Lando Norris van zijn gas moet. Een van de Aston Martins besluit de chicane compleet over te slaan. De stewards geven aan het incident te zullen bekijken.

Met nog drie minuten te gaan is het tijd voor de laatste run. De top vijf is tevreden en blijft binnen. Lewis Hamilton gaat het echter nog een keer proberen. Charles Leclerc pakt met een geweldige ronde de tweede plek op slechts 0.035 van Bottas. Lance Stroll en Sebastian Vettel trekken zich uit de gevarenzone, maar de echte schok komt van Lando Norris. De McLaren-rijder pakt met een 1:17.821 de snelste tijd. Daarmee wordt Max Verstappen teruggedrongen naar de vierde plek. Lewis Hamilton blijft steken op P9.

Afvallers: Tsunoda, Raikkonen, Schumacher, Latifi, Mazepin.

Q2

Het duurt even voordat we weer auto's op de baan zien, maar dan komen beide Mercedessen in formatie de pits uit. Opvallend: ze staan op de Soft-band. Normaal zien we de top op Mediums in Q2 om de racestrategie te bepalen. Winnen op het circuit van Barcelona is echter zo afhankelijk van je grid positie dat niemand het risico wil nemen om achter te raken op de hardere band. Het veld zit simpelweg te dicht op elkaar.

Valtteri Bottas heeft de overhand bij de eerste run: met twee tienden verschil is de Fin opnieuw sneller dan zijn teamgenoot. Sergio Perez kan er niet aan tippen, hij is slechts zevende achter Norris, Stroll en Gasly. Dan maakt Max Verstappen zijn rondje af. Met een 1:16.922 is hij bijna een halve seconde sneller dan Bottas! Het gat naar Lewis Hamilton is zelfs zeven tienden. Iets zegt ons dat de Mercedessen hun set banden aan het sparen zijn voor de race.

Perez mag aan de bak: de Ferrari's, Alpines, en Daniel Ricciardo hebben de Mexicaan naar de twaalfde plek de gedrukt. Het gat van 1.147 seconde naar Verstappen is beschamend te noemen. George Russell haalt het maximale uit de Williams door en veertiende tijd te rijden.

Met twee minuten te gaan is het tijd voor de laatste run. Iedereen gaat naar buiten behalve Verstappen en Russell. Het heeft voor beiden geen zin om hun banden nog een keer te belasten. Carlos Sainz gaat naar P4. Sergio Perez verbetert zich mooi met een vijfde tijd. Beide Mercedessen komen echter tekort op de Red Bull van Verstappen. Bottas finisht voor Hamilton, beide op ongeveer twee tienden van de Nederlander. Dat belooft wat voor Q3.

Afvallers: Stroll, Gasly, Vettel, Giovinazzi, Russell,

Q3

Aangevoerd door Lando Norris trekt het veld de pits uit, op gepaste afstand gevolgd door de twee Mercedessen en Max Verstappen. Terwijl de McLarens de Ferraris aan het verslaan zijn zien we een Red Bull achterstevoren staan.

Het is Sergio Perez! In de herhaling zien we Checo te wijd gaan in de aanloop naar de chicane. Met het linkerachterwiel in het grind probeert de Mexicaan in te sturen. Dat gaat niet.

Ondanks gele vlaggen zet Lewis Hamilton de snelste tijd, vlak voor Max Verstappen. Beiden zijn sneller dan de tijd van Verstappen in Q2. Het verschil is slechts 0.036 van een seconde. Valtteri Bottas sluit aan op 0.134 van een seconde, gevolgd door Ocon, Sainz, Ricciardo, Leclerc, Norris, Alonso en Perez.

Met 2.5 minuut te gaan trekt het veld naar buiten voor de tweede run. Verstappen zit vast in het veld en moet meerdere auto's inhalen om vrij baan te krijgen. Hamilton heeft vooraan alle ruimte, maar Valtteri Bottas probeert ook ruimte te creëren. Het lijkt er even op dat Verstappen daardoor zijn laatste ronde zal missen.

Het maakt uiteindelijk niets uit: geen van de drie toprijders weet uiteindelijk zijn tijd te verbeteren, waardoor Sir Lewis Hamilton een recordbrekende honderdste pole position weet te scoren. Sergio Perez herpakt zich een beetje door een zevende tijd te rijden.

Resultaten

Formule 1
  • Formula 1