Lewis Hamilton wint in klassieke stijl op Portimao

Business as usual in Portugal. Door slimme strategie en een beetje mazzel kon Max Verstappen echter toch goed bijblijven.

Lewis Hamilton wint in klassieke stijl op Portimao

De verwachtingen zijn hoog voor de tweede Grand Prix van Portugal op Portimao. Door de hectische kwalificatie ontstond de indruk dat de strijd tussen Mercedes en Red Bull onverminderd door zou gaan. Met z'n lange rechte stuk, flinke hoogteverschillen en veel langzame bochten biedt het circuit een beetje van alles. Een duidelijke favoriet was er daarom niet.

Start

Max Verstappen is net zoals op Imola goed weg en zet meteen Lewis Hamilton onder druk. De Red Bull schiet van links naar rechts maar kan geen gaatje vinden. Sergio Perez heeft een mindere start en krijgt met de Ferrari van Carlos Sainz te maken. De Spanjaard pakt handig de vierde plek af. Vooraan gaar Valtteri Bottas onbedreigd aan de leiding. Achter Perez komt Lando Norris buitenom lang Esteban Ocon voor P6.

Alfa-clash

Al na een enkele ronde op volle snelheid mag de Mercedes-AMG safety car alweer uitrukken. De gehavende Alfa Romeo van Kimi Raikkonen moet namelijk uit het grind van bocht 1 gehaald worden. In een herhaling zien we Kimi op het rechte stuk vol tegen het linkerachterwiel van teamgenoot Antonio Giovinazzi knallen.

De Fin lette duidelijk niet op. Door het contact verliest de Alfa de voorvleugel, die zich vervolgens vastklemt onder de voorwielen. Stuurloos rolt Raikkonen het grind in. Door de enorme hoeveelheid carbonsplinters leidt de safety car het veld door de pitsstraat.

Herstart

Na vijf ronden achter de safety car gaan we eindelijk weer van start. Verstappen is er goed bij en moet zelfs liften vanwege een schijnbaar slapende Hamilton. De Red Bull duikt in de versnellingsbak van de Mercedes. Buitenom in bocht 1 gaat de Nederlander op meesterlijke wijze aan de Brit voorbij! Meteen trekt Verstappen een gat naar Hamilton en opent hij de jacht op Valtteri Bottas.

Een paar ronden later is het feest echter alweer over: Verstappen raakt de achterkant kwijt in de laatste bocht, waardoor Hamilton aan kan haken, Met enorme DRS-overspeed komt de Mercedes binnendoor weer voorbij. Max probeert het nog buitenom in T3, maar Lewis gooit resoluut de deur dicht.

Wingman onder druk

Hamilton pakt de snelste ronde en opent de aanval op Bottas. Verstappen kan het echter niet bijbenen: hij valt langzaam buitenDRS van de Mercedes. Bottas rijdt dezelfde tijden als Verstappen, wat Lewis de kans geeft om aan te haken. Intussen krijgt Yuki Tsunoda te horen dat ie wat meer binnen de lijntjes moet gaan kleuren.

De Mercedessen beginnen elkaar wat aan in de weg te zitten: Hamilton kijkt even in bocht 1 maar ziet ervan af. In een herhaling zien we Sergio Perez met kinderlijk gemak op DRS voorbij knallen bij Lando Norris. Na een paar pogingen lijkt Hamilton het dan toch op te geven. Ongetwijfeld willen ze bij de pitmuur van Mercedes geen tijd verliezen met gevechten. Verstappen blijft op ongeveer 1,5 seconde afstand en lijkt zijn banden te sparen.

Hamilton

Dan heeft Lewis er toch genoeg van: met een spectaculaire actie pakt de zevenvoudig wereldkampioen de leiding langs de buitenkant in bocht 1. Max Verstappen komt door het gevecht weer binnen DRS bij Bottas, maar op het rechte stuk is de Red Bull-Honda toch te zwak.

Hamilton klaagt over versleten banden, maar dat hebben we wel vaker gehoord. Toch zien we op op ronde 22 de eerste pitstop: Carlos Sainz is door zijn softs heen. Een ronde later reageert McLaren met Lando Norris. Beide mannen zijn kandidaat voor best of the rest op gepaste afstand van de grote twee.

Onderstuur

Verstappen blijft druk zetten op Valtteri Bottas. De nederlander zet een serie snelste tijden in de eerste sector, maar komt later in de ronde steeds te dicht bij de Mercedes. Door de vuile lucht onderstuurt de Red Bull in de laatste serie bochten, waardoor Verstappen niet dichtbij genoeg kan komen ondanks de open vleugel. Ondertussen zet Hamilton opnieuw en snelste ronde en probeert hij op versleten banden een gat te slaan.

Lag

Met 30 ronden achter de rug krijgen we slecht nieuws vanuit de auto van Verstappen. Max klaagt dast hij de derde versnelling niet kan gebruiken. "It's lagging!" klinkt het. Blijkbaar pakt de motor pakt in die versnelling niet goed op. Bij Mercedes vertellen ze Valtteri dat als het gat met Lewis boven de 3.5 seconden komt ze als eerste van de top 3 zullen stoppen. Dat getal zien we een aantal ronden later, maar Bottas blijft gewoon buiten.

Undercut

Na 36 ronden haalt Red Bull als eerste de trekker over: Max Verstappen komt naar binnen voor een setje Hards. Hij valt terug naar de vierde plek, achter de in niemandsland rijdende Sergio Perez. Mercedes reageert een ronde later met Bottas. Zijn stop is een seconde langzamer!

Valtteri redt het net op he rechte stuk, maar in bocht 3 gaat de Fin in de fout. Op koude banden verliest Bottas de achterkant. Verstappen ontwijkt de Mercedes en kruist in bocht 4 terug naar de binnenkant. In de run naar bocht 5 gaat de Nederlander er voorbij.

Hamilton reageert een ronde later, maar zijn stop is een stuk beter: 2,5 seconden. Lewis houdt de leiding met drie seconden voorsprong, maar Sergio Perez gaat aan de leiding. Dat biedt kansen om de Hamilton onder druk te zetten, al rijdt de Brit op twaalf seconden afstand van de tweede Red Bull. De Mexicaan klaagt even later echter over toenemende vibraties in de banden.

Valtteri, it's Toto

De race stagneert een beetje, maar dan zien we Valtteri Bottas opeens flink tijd goed maken op Max Verstappen. Hoe cruciaal dat is voor Mercedes merken we aan de teamradio: Toto Wolff moedigt hoogstpersoonlijk Valtteri aan. De Fin doet de. woorden van zijn chef eer aan door de snelste tijd te zetten. Het gat naar Verstappen komt op zo'n 1,8 seconden.

Mazespin

Sergio Perez blijft nog lekker doorrijden op zijn 50 ronden oude mediums, maar dan komt hij een van de Haas auto's tegen in bocht 3. Het is Nikita Mazepin. De Rus die geen Rus meer is heeft z'n lenzen duidelijk niet in en stuurt doodleuk naar rechts. Perez kan de Haas ontwijken, maar heeft geen goede woorden over voor Nikita.

Gek genoeg spint de VF21 niet bij het incident. Wel krijgt Mazespin een onderzoek aan zijn broek, die uiteindelijk resulteert in een penalty. Gelukkig voor hem kan hij toch al niet verder achteruit.

"Blue flags!"

Ronde 51: Lewis Hamilton pakt de leiding terug van Sergio Perez met een eenvoudige DRS-inhaalactie. Het gaat zo makkelijk dat Lewis het team vraagt over blauwe vlaggen. Kennelijk had Sir Lewis niet door dat Checo aan de leiding reed. Een ronde later gaat Perez naar binnen. Het gat tussen Hamilton en Verstappen is dan zo'n 4,8 seconden. Sergio krijgt een setje softs en de instructies om dee snelste ronde te rijden.

"Losing power"

Valtteri Bottas blijft druk zetten, maar hangt net buiten DRS achter de red Bull. Dan zakt de Mercedes ineens flink terug. Wat is er aan de hand? Valtteri helpt ons een handje via de radio: "Losing power". Toch krijgen we geen beelden ven een gestrande Schwarzpfeil. Bottas' engineer legt uit dat een kapotte sensor in de uitlaat de oorzaak was. Na een reset is alles weer koek en ei, maar Verstappen heeft in de tussentijd flink wat ademruimte gekregen. Het gat is dan opgelopen naar zo'n vijf seconden.

Snelste ronde

Twee ronden voor het eind gaat de tweede Mercedes nog een keer naar binnen voor een setje nieuwe softs. Het gat naar Perez is zo groot dat Bottas geen risico loopt. Red Bull reageert door Verstappen op zijn beurt binnen te halen. De strijd om de snelste ronde breekt los. Op dat moment is de extra punt in handen van Sergio Perez.

Track limits

Valtteri pakt de snelste ronde met een 1;19.8, maar Verstappen is sneller in de eerste sector. Op zijn allerlaatste ronde zet Verstappen de snelste tijd. Helaas wordt er even later duidelijk dat de ronde niet meetelde. Volgens de stewards is Max te ver buiten de baan gegaan in de laatste bocht, waardoor zijn rondetijd ongeldig is verklaard. Verstappen reageert verbaasd bij het podium, maar heeft er in een later interview toch vrede mee. Het is wat het is.

Catalunya

De tweede plek was het maximaal haalbare voor Verstappen en Red Bull op Portimao. De Mercedes was over het algemeen toch te sterk op het glooiende circuit in de Algarve. maar er is duidelijk werk aan de winkel bij Red Bull.

Mercedes en vooral Lewis Hamilton waren in Portimao toch te sterk. Niet getreurd: volgende week al begint het circus weer opnieuw op het Circuit de Catalunya voor de Grand Prix van Spanje. Met nog 20 races in het vooruitzicht is de strijd nog lang niet gestreden.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1