Max Verstappen over track limits Bahrein: 'Het is wat het is'

De Nederlander gaat niet mee in de controverse rond zijn inhaalactie op Lewis Hamilton. Volgens de Nederlander kon hij niet anders dan de plek teruggeven.

Max Verstappen over track limits Bahrein: 'Het is wat het is'

De Grand Prix van Bahrein zat vol spanning, maar werd gekenmerkt door een factor: track limits. De uitloopstrook bij bocht vier zorgde tijdens de race voor opschudding door de acties van Lewis Hamilton en Max Verstappen. Beide mannen namen een wijde lijn waarbij ze met alle vier de wielen naast de witte lijn terechtkwamen. Toch werd alleen Verstappen hiervoor bestraft. Ironisch genoeg riep juist Toto Wolff op tot meer duidelijkheid rondom de regels. Volgens Max is er echter niets mis met de beslissing om hem te dwingen de leiding terug te geven.

Uitloopzones

Het moment dat de race bepaalde.

In tegenstelling tot een klassiek circuit zoals Imola, dat grotendeels omringd is met gras, heeft een modern circuit als Sakhir eigenlijk geen harde grenzen. Ga je van de baan af, dan rij je nog gewoon op (stoffig) asfalt. De stroken dienen om ongelukken te voorkomen, maar veroorzaken ook de nodige zorgen voor race stewards. Het kan natuurlijk lonen om gewoon lekker door te karren als je een bocht niet helemaal redt. In plaats van stroken gras of grind ligt er immers alleen een likje verf. Bij de FIA zijn ze er daarom extra streng op.

Voordeel

In de aanloop naar de Grand Prix van Bahrein liet de wedstrijdleiding echter wat steken vallen. Tijdens de briefings werd gezegd dat er streng gecontroleerd zou worden in Bocht 4 tijdens de trainingen en kwalificaties. Bij een overtreding zou de FIA de betreffende rondetijd nietig verklaren. Die aanpak was niet hetzelfde voor de race: het was voor coureurs toegestaan om bij Bocht 4 buiten de lijntjes te kleuren, zo lang ze er maar geen voordeel uit haalden.

Mercedes

Althans, dat was blijkbaar hoe ze de regels begrepen hadden bij Mercedes. Zowel Lewis Hamilton als Valtteri Bottas namen regelmatig de wijdere lijn over de uitloopstrook. Dat viel in de pits bij Red Bull ook op. Het team vroeg meteen om verduidelijking bij de wedstrijdleiding. Niet lang daarna kreeg Mercedes te horen dat ze hun coureurs in het gareel moesten houden, anders zouden er waarschuwingen en penalties volgen. Klaarblijkelijk kon de FIA op dat moment niet aantonen dat de Schwarzpfeilen voordeel gehaald hadden uit de wijde lijn. Het bleef dus bij dat ene bericht.

Verstappen

Bij de inhaalactie van Max Verstappen ligt de situatie anders. De Nederlander haalde voor het oog van de camera Hamilton in met alle vier de wielen naast de baan. Er kon geen twijfel bestaan over het voordeel dat hij met de wijde lijn behaalde. Zo zag Max het zelf ook: "Ik wist dat ik buiten de baan reed en meteen bij Bocht 8, denk ik, vertelde ze het me. Dus Ik gaf de plek terug bij het uitkomen van Bocht 10. Het is wat het is."

Later teruggeven

Op de suggestie dat hij de plek later terug had kunnen geven om minder nadeel te hebben reageert Verstappen ontkennend: "Als ik hem later voorbij gelaten had was het een oneerlijke manier geweest om de positie terug te geven, omdat je dan zo dichtbij zit en het een makkelijke DRS-inhaalactie is. Ik moest het dus na Bocht 10 doen."

Niet te volgen

Nadat Verstappen de plek teruggaf leek hij een hoop snelheid te verliezen. Het lukte hem niet meer om echt aan te haken bij Hamilton, ondanks het feit dat zijn banden tien ronden jonger waren. Het was volgens de Red Bull-coureur gewoon te moeilijk om de Mercedes op dat punt te volgen: "[Na het teruggeven] was het gewoon onmogelijk om er nog echt voor te gaan. Ik zat er altijd gewoon iets te ver achter. Het was gewoon super moeilijk om te volgen. Ik ging Bocht 13 in en had ik een groot overstuur-moment. Vanaf dat punt had ik de banden niet meer om aan te vallen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1