Duizend fans toegestaan bij Grand Prix van Spanje

Circuit de Catalunya zal de eerste Europese ronde van het kampioenschap met fans op de tribunes worden. Helaas blijft het aantal flink beperkt.

Duizend fans toegestaan bij Grand Prix van Spanje

Na de start van het seizoen in Bahrein waren we hoopvol dat er dit seizoen meer mogelijk zou zijn op de tribunes tijdens Grand Prix. Helaas kwamen we op Imola en Portimao bedrogen uit: daar bleven de deuren resoluut dicht. Bij de Grand Prix van Spanje gaat daar eindelijk verandering in komen. De Spaanse overheid heeft recent de noodtoestand ingetrokken, waardoor de baan bij Barcelona een beperkt aantal toeschouwers toe mag laten.

15.000

De originele plannen richtten zich op het verantwoordelijk herbergen van 15.000 fans. Aangezien het circuit de capaciteit heeft voor maar liefst 140.700 zou het geen probleem moeten zijn om voldoende afstand te creëren. Helaas voor de organisatie bestaat er in Spanje op dit moment een limiet van maximaal duizend mensen bij openbare evenementen.

Toch is Josep Lluís Santamaría als hoofd van het circuit trots dat de deuren op een kier kunnen: "Het is erg belangrijk dat we onze deuren open kunnen zetten en de steun van onze loyale leden kunnen belonen. Ook al is het een klein aantal, we kunnen nog steeds een voorbeeld zijn voor hoe fans veilig kunnen zijn bij sport evenementen. We zijn er zeer tevreden mee dat we de eerste stap richting de geleidelijke opening van onze faciliteiten aan het grote publiek kunnen maken en dat we iedereen die de wereld van motorsport kan waarderen weer kunnen verwelkomen."

Loterij

Voorafgaand aan de piek in besmetting waren er al meer dan duizend kaarten voor de Grand Prix verkocht. Via een loterij gaat de organisatie bepalen wie er dit jaar plaats mag gaan nemen aan de baan. Wat er met de afvallers gebeurt is nog niet bekend. Waarschijnlijk behouden zij hun kaarten voor de race van volgend jaar. Als die er nog komt, tenminste.

Maatregelen

De enige tribune die opengesteld wordt is de hoofdtribune aan start/finish. De fans krijgen een specifiek toegewezen stoel in het lagere gedeelte van de tribune, moeten ten alle tijde een mondkapje dragen en mogen niet eten en drinken op hun stoeltje. Op bepaalde plekken zullen eetgelegenheden opgesteld worden zodat de toeschouwers niet van hun stokje gaan. Hou je je toch niet aan de regels? Dan kan de organisatie je in isolatie plaatsen.

Positief

Als met al is het opnieuw toestaan van toeschouwers een positieve ontwikkeling, hoe klein de aantallen ook zijn. Met een ongetwijfeld wederom extreem hete zomer in het vooruitzicht moet het alleen maar beter worden. We houden gezonde hoop voor een stoeltje op Zandvoort in september.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool