Het arbeidscontract van McLaren Technology Group-CEO Ron Dennis verloopt eind 2016 en gaat daarna niet meer verlengd worden. Met zijn 69 jaar is Ron Dennis wel toe aan wat rust, hoewel de man zich altijd met alles wil bemoeien. Als 25% aandeelhouder wordt het moeilijk thuis achterover te gaan leunen.
Dat minderheidsbelang zal een aandeel hebben in het vertrek van Dennis. Hij wilde namelijk de volledige controle in de groep verwerven. Uit het aflopen van het contract is op te maken dat het niet gelukt is om de financiering van die overname rond te krijgen. De overige 75% van McLaren zijn in handen van Mansour Ojjeh (25%) en het Bahreinse staatsfonds Mumtalakat (50%), beide geen partij die om een centje verlegen zullen zitten en dus de hoofdprijs willen voor de aandelen.
Het lijkt erop dat er deadlines voor het verwerven van kapitaal zijn verlopen, waardoor de overname niet doorgaat. Blijkbaar is dat meteen ook de reden voor Ron om de handdoek te gooien.
Dennis kwam in 1980 bij McLaren binnen nadat hij het bedrijf met zijn Project Four Racing Team liet fuseren. Het eerste wat hij daar deed was verhuizen naar een veel schonere werkplaats. De gang van zaken moest volgens zijn perfectionisme gaan lopen, de dikke portemonnee van sigarettenfabriek Philip Morris hielp hem daarbij.
In 1981 was het team de eerste die een koolstofvezel monocoque bouwde in de MP4/1 en vanaf 1984 ging het helemaal bergopwaarts toen Niki Lauda wereldkampioen werd in een McLaren. De twee jaren daarna was het de beurt aan Alain Prost. De jaren daarna wisselde Prost het kampioenschap af met de postuum heiligverklaarde Ayrton Senna. Eind jaren negentig mocht Mika Häkkinen nog tweemaal de kampioensbokaal namens McLaren ontvangen en in 2008 was het de beurt aan Lewis Hamilton. Van zulke successen kunnen ze tegenwoordig alleen nog maar dromen.
Dennis stond al die tijd aan het hoofd van het team en leidde het bedrijf ook binnen in andere takken, zoals de bouw van straatauto's (Dennis is een van de drie stamvaders van de oersupercar McLaren F1) en het toepassen van de technologische knowhow in andere sporten.
McLaren zelf ontkent dat er iets gaat veranderen. Volgens het bedrijf praten de gezamenlijke aandeelhouders al jaren over overnames en is dit akkefietje meer van hetzelfde. Ron Dennis gaf eerder dit jaar ook al aan dat hij nooit wilde stoppen. We wachten dus nog even af wie er nou gelijk heeft in deze historie.