Lewis Hamilton's herstart blunder kwam door 'magic'

Je leest het goed: volgens Lewis heeft zijn kostbare fout bij de herstart van de Grand Prix van Azerbeidzjan een magische oorzaak.

Lewis Hamilton's herstart blunder kwam door 'magic'

Alles leek even op zijn plek te vallen voor regerend wereldkampioen Lewis Hamilton op de straten van Baku. Zoals zo vaak leek de Brit zijn eigen geluk te creëren in een race waar hij op pure snelheid niet goed genoeg was. Door een klapband was titelrivaal Max Verstappen buiten spel gezet en volgde een rode vlag-situatie.

Een staande herstart vanaf de grid was precies wat Sir Lewis nodig had. Met zijn Mercedes aan de binnenkant zou hij zomaar Sergio Perez aan de kant kunnen schuiven. Met twee rondjes te gaan was het vrij eenvoudige geweest om met 25 punten naar huis te gaan en zo de leiding in het kampioenschap terug te pakken.

Gerookte ham

De enorme rookpluimen vanaf de voorremmen van de Mercedes gaven echter een voorbode voor de uitkomst van de herstart. Lewis wist Sergio inderdaad te verslaan vanaf de lijn, maar toen hij zijn Schwarzpfeil probeerde te vertragen kwam hij bedrogen uit. Met flink blokkerende voorwielen schoof Hamilton roemloos rechtdoor de uitloopstrook op, waardoor hij het gehele veld aan zich voorbij zag gaan. Uiteindelijk werd de gedroomde overwinning een schamele vijftiende plaats.

Magic

Vlak na de race hoorden we Hamilton op de radio met zijn engineer spreken over de oorzaak: "Heb ik de magic aan gelaten? Ik zou zweren dat ik het uit had gezet". Vanaf de Mercedes pitmuur werd bevestigd dat de magic inderdaad aan stond.

Geen zorgen, de Mercedes loopt niet echt op magische kristallen, Dementors en toverspreuken. 'Magic' is een term die het team gebruikt voor een automatisch systeem dat helpt om voorste remmen op te warmen. Met een simpele schakelaar wordt de rembalans naar voren verschoven. Door extra hitte van de remmen werkt daarnaast door in het rubber. Zodra het tijd is om te racen wordt het systeem normaal gesproken weer uitgeschakeld.

Foutje, bedankt

Volgens Hamilton is deed hij precies het tegenovergestelde bij de herstart: "Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik heb een schakelaar geraakt waardoor alleen de voorremmen werkten. Er is een knop die we hebben om de voorremmen op te warmen. Toen Perez mijn kant op stuurde reageerde ik en heb ik per ongeluk de schakelaar geraakt. Alles sloeg vast en ik ging rechtdoor."

Vingerprobleem

Mercedes teamchef Toto Wolff bevestigde de lezing van Hamilton met een opvallende uitspraak: "Je kan het geen fout noemen. Hij raakte een knop aan en de rembalans veranderde. De rembalans ging helemaal naar voren en daardoor stopte de auto duidelijk niet. Het was een vingerprobleem".

We hopen voor Lewis dat hij en Toto in het vervolg geen vingerproblemen meer zullen hebben. Al kan het voor het kampioenschap zeker geen kwaad.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1, Mercedes Petronas F1