Pitstop Valtteri Bottas duurde 43 uur

Het Mercedes Petronas F1 Team heeft wederom een nieuw record gezet. Het is echter niet een waar ze trots op zullen zijn.

Pitstop Valtteri Bottas duurde 43 uur

Records vestigen is waar het F1-team van Mercedes uitzonderlijk goed in is. Sinds de turbo-hybride motorformule ingevoerd werd in 2014 heeft het team met Sir Lewis Hamilton zes jaar lang de geschiedenisboekjes vol kunnen kliederen. Sinds gisteren is daar een nieuwe bij gekomen: de langste pitstop aller tijden.

Eigen schuld, Valtteri?

Terwijl Valtteri Bottas druk bezig was Lewis te kakken te zetten tijdens het Grand Prix weekend in Monaco ging het gruwelijk mis bij de eerste en enige pitstop van de Fin. Bottas zette zijn auto net even te vroeg stil (aldus Toto Wolff) en bracht daarmee de monteur rechtsvoor van zijn stuk.

De man met de wheelgun reageerde door in alle haast de wielmoer kaal te schaven. Hierdoor werd het meteen onmogelijk om het wiel er op een normale manier af te halen. De enige kans op een podium voor Mercedes was daarmee meteen verkeken.

Zwaar materieel

Gisteren arriveerde de F1 W12 E-Performance van Valtteri eindelijk bij de Mercedes fabriek in het Engelse Brackley. Aanvankelijk wilde het team de moer al in de garage van Monaco verwijderen, maar volgens strategist 'Valtteri, it's' James Vowles was de fabriek de betere optie: "Uiteindelijk concludeerden we dat we best zwaar en gespecialiseerd materieel nodig zouden hebben om de moer te verwijderen. Dat kon beter gedaan worden in de fabriek.

De toekomst

Belangrijker was het volgens Vowles om precies te achterhalen hoe en waarom de stop zo faliekant fout ging. Het team wil koste wat het kost voorkomen dat een soortgelijk incident plaatsvindt bij toekomstige Grand Prix: "Het was duidelijk een toestand die Valtteri en het team veel gekost heeft. We gaan stappen ondernemen om de kans op zo'n situatie te verminderen. [Werken in de fabriek] geeft ons een kans om een autopsie te doen op de moer en te begrijpen hoe de moer versleten is en aanwijzingen te vinden die ons toe zullen staan het beter te doen in de toekomst."

Of het team Valtteri Bottas nog een paar keer gaat laten zien waar hij precies moet stoppen is niet duidelijk. Kennelijk heeft de Fin in de media voorlopig genoeg trappen na gehad van zijn chef.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1