Mercedes W12 gaat voor achtste titel

Met de nieuwe W12 moet Mercedes de achtste dubbele titel op rij gaan verzilveren. Het dream team lijkt nog altijd niet te stoppen.

Mercedes W12 gaat voor achtste titel

Mercedes is al sinds het begin van het turbo-hybride tijdperk in 2018 vrijwel onverslaanbaar. Door het seizoen van 2013 af te schrijven kwam de Brits-Duitse formatie op een voorsprong te staan die het nooit meer weggaf. Alleen in 2018 en 2019 was Ferrari een redelijke bedreiging. Maar we weten allemaal hoe dat afliep. Sinds 2014 heeft het team alle titels binnen weten te halen met Sir Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Valtteri Bottas. Dit seizoen moet daarvan aan voortzetting zijn.

60% gelijk

De W11 van vorig jaar was zo extreem dominant dat het team al halverwege het seizoen kon stoppen met doorontwikkelen. Dat gaf Mercedes de kans om alle pijlen te richten op de gewijzigde regels voor 2021. Daarbij is de nieuwe W12 E Performance voor zestig procent gelijk aan de auto van 2020. Het ziet er dus slecht uit voor de overige teams. Het lijkt er sterk op dat Mercedes de goede vorm door zal kunnen zetten. Dat zullen ze wel moeten gaan doen zonder het controversiële Dual Axis Steering (DAS) systeem, dat sinds dit seizoen verboden is.

Zoek de verschillen

Aangezien meer dan de helft behouden is zijn de verschillen tussen de W11 en W12 niet eenvoudig te spotten. De grootste veranderingen vinden we bij de vloer en de achterste brake ducts, die beide minder aerodynamische invloed mogen hebben. Aan de overige onderdelen lijkt op deze renders niet veel veranderd te zijn. Wel spotten we een opvallende bobbel op de motorkap. Dit is waarschijnlijk omdat de staart van de W12 overall smaller geworden is, zodat de kleinere vloer effectiever kan werken.

Livery

De meest opvallende wijzigingen vinden we aan de livery. Net zoals vorig jaar overheerst het zwart, dat in 2020 om politieke redenen op de auto's verscheen. Het natuurlijk zilver van Mercedes maakt echter een kleine comeback op de sharkfin, vergezeld van een groter, felrood INEOS-logo. In plaats van Mercedes-sterren is de achterkant van de auto beplakt met AMG-badges.

Titel nummer acht

De W12 E Performance moet de achtste titel binnen gaan slepen voor zowel Mercedes als kopman Lewis Hamilton. Naar verwachting heeft alleen Red Bull met het nieuwe duo van Max Verstappen en Sergio Perez een kans om de Schwarzpfeilen dwars te zitten. We kunnen als fans van de sport alleen maar hopen dat de nieuwe McLaren-Mercedes en de Aston Martin ook een vuist kunnen gaan maken. Een beetje spanning is wel welkom.

Nog een jaar Hamilton? We hopen van niet.
Formule 1
  • Mercedes Petronas F1