Eindelijk! Lewis Hamilton tekent bij voor 2021

Ze zijn er eindelijk uit bij Mercedes: Lewis Hamilton zal nog een jaar uitkomen voor de Brits-Duitse kampioensformatie.

Eindelijk! Lewis Hamilton tekent bij voor 2021.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: Lewis Hamilton heeft een contract getekend bij Mercedes. De kersverse zevenvoudig wereldkampioen heeft na een hoop gesteggel uiteindelijk toch besloten om in de topklasse van de autosport te blijven. Het dreamteam blijft voorlopig dus nog even in stand, want Wuhan-wingman Valtteri Bottas blijft nog een jaar en Toto Wolff heeft bijgetekend voor nog eens drie seizoenen.

Onder druk

Door het lang uitblijven van de aankondiging kwam de geruchtenmolen al snel op gang. Hamilton zou zich bezig willen houden met meer politieke en milieu-gerelateerde zaken, zoals de Hamilton Commission en zijn Extreme E elektrische rally team X44.

Zijn corona-diagnose en de gemiste Sakhir GP gooide alleen maar meer olie op het vuur. De eigenlijk veel te lange George Russell was een matig presterende Valtteri Bottas tijdens de Grand Prix de baas en leek te bewijzen dat Lewis toch niet zo essentieel was voor het behouden van Mercedes' dominantie. Met de budget-restricties in het vooruitzicht kon dat nog wel eens financieel negatief uitkomen voor Hamilton.

Echte kampioen

Mercedes heeft zich echter wijselijk niet laten leiden door een momentopname op een versimpeld 'semi-oval' circuit. Ja, Russell is snel, maar hij is (nog) geen kampioen. En al helemaal niet een zevenvoudig kampioen. Met Sir Lewis aan boord is het bestuur verzekerd dat er geen beginnersfouten gemaakt worden en er geen drama ontstaan binnen het team. Hamilton is en blijft de ideale kandidaat om de Duitse dominantie te prolongeren.

Titel nummer acht

Aangezien 60% van de auto's van dit jaar hergebruikt zal worden voor 2021 kunnen we er gerust van uit gaan dat Mercedes ook volgend seizoen weer vooraan staat. Ondanks de dominante overwinning van Verstappen op Abu Dhabi lijkt de ijzeren greep van de Schwarzpfeilen op de Formule 1 amper verzwakt te zijn.

Zoals elk seizoen sinds 2014 had Mercedes de luxe om de ontwikkeling van de 2020 auto midden in het seizoen stil te leggen, om zich extra vroeg te concentreren op 2021. Red Bull's inhaalactie in de tweede helft van 2020 geeft daarom waarschijnlijk alleen maar valse hoop. Met die dominante positie is het niet meer dan logisch dat Hamilton de kans grijpt om een recordzettende achtste titel binnen te slepen voordat hij zich op andere zaken gaat richten.

Slechts 1 jaar

Met een eenjarige verlening houdt Hamilton duidelijk zijn opties open voor het vervolg van zijn carriere. Met zijn 35 jaar is Lewis al redelijk op leeftijd binnen de alsmaar jonger wordende sport, waardoor hij zijn vorm binnen afzienbare tijd zou kunnen gaan verliezen. Daarbij zorgt zijn groeiende interesse in de politiek en eco-mentalisme voor afleiding. Sir Lewis heeft immers alles al gewonnen.

Nadat hij zijn naam definitief als meest succesvolle coureur aller tijden in de recordboeken mag bijschrijven zal hij waarschijnlijk de deur openzetten voor de volgende generatie en fulltime politieke influencer worden. Aangezien Bottas's contract na 2021 ook afloopt lijkt Mercedes te sturen op jong bloed voor 2022 en verder. Wie die stoeltjes zullen gaan bezetten is nog maar de vraag.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1