Lewis Hamilton steelt de overwinning in Turkije!

De moeilijke omstandigheden tijdens de kwalificatie op Istanbul Park zorgden voor een verrassende startopstelling. De winnaar was echter een oude bekende. Met 94 overwinningen is Lewis Hamitlon voor de zevende keer wereldkampioen. Max Verstappen verviel in oude gewoontes en spinde het podium af na een overhaaste actie.

Lewis Hamilton steelt de overwinning in Turkije!

De Formule 1 is terug op de beste Tilke-track aller tijden. Het weekend werd gekenmerkt door een spekglad, recent vervangen baanoppervlak. De organisatie liet huurauto's de baan inrubberen gedurende de vrijdagnacht, maar een enorme regenbui op de zaterdag deed al dat werk teniet.

Kwalificatie

Als gevolg van de drijfnatte omstandigheden werd de startopstelling flink opgeschud. Het normaal zo dominante Mercedes kwam niet verder dan P6 (Hamilton) en P9 (Bottas).

Max Verstappen leek alle sessies te gaan domineren, maar een geïnspireerde call van Racing Point om naar de intermediates te gaan gooide voor Red Bull roet in het eten. Uiteindelijk was het de verrassend sterke Lance Stroll die er met pole vandoor ging, tot grote frustratie van Verstappen. Sergio Perez, Alexander Albon en Daniel Ricciardo maakten de top vijf compleet.

Start

De baan is nog steeds flink nat, maar Lewis Hamilton wordt er door zijn team ervan verzekerd dat ze niet zullen starten achter de safety car. Latifi start uit de pits. De achterste helft van de grid doet er lang over om de startopstelling te bereiken, wat slecht uitpakt voor de kop van het veld. De banden worden alsmaar kouder.

Verstappen's auto schiet in de anti-stall en komt niet weg. Het veld dringt de eerste bocht in. Ocon en Bottas doen een duet door samen te spinnen. De twee Racing Points lopen weg, met Stroll voorop. Hamilton mist zijn rempunt in bocht 9 en verliest meteen plekken aan Vettel, Verstappen en Albon. Stand: Stroll, Perez, Vettel, Verstappen, Albon, Hamilton, Ricciardo, Raikkonen, Sainz.

Openingsfase

Verstappen jaagt op Vettel voor de derde plek. Vanwege de regen is er geen voordeel van het DRS-systeem, waardoor inhalen er niet makkelijker op geworden is. Lance Stroll creëert een comfortabel gat van zes seconden naar Perez. Max blijft achter Vettel hangen en klaagt dat hij de Ferrari bijna niet kan volgen.

In de tussentijd wisselen de Racing Points snelste rondes uit. Lewis Hamilton krijgt zijn Mercedes nog steeds niet aan de praat en blijft steken op P6. De baan droogt iets op, maar de keuze van Williams om op de Intermediate te starten blijft twijfelachtig. Op ronde 7 komt Charles Leclerc desondanks als eerste binnen en neemt een setje inters mee. Hij valt terug naar de 19de plek. Een ronde later doet Valtteri Bottas hetzelfde.

Pitstops

Vettel gaat naar binnen op basis van de data van Leclerc, die een snelste eerste sector neergezet heeft. Max Verstappen blijft buiten en is eindelijk verlost van de Ferrari. Hamilton geeft aan dat het zinloos is om over te stappen naar de inters, aangezien hij sneller is dan Leclerc op de full wets.

Verstappen begint paarse sectors neer te zetten, terwijl Lance Stroll vanaf de leiding naar binnen gaat voor inters. Sergio Perez blijft buiten en pakt de leiding. Verstappen schuift op naar de tweede plek en vraagt zijn team niet te vroeg te wisselen naar de inters. Op ronde 11 komt Perez binnen, maar zijn stop gaat niet volgens plan. Hamilton op nieuwe inters zet een ronde drie seconden sneller dan Verstappen op de wets. De Nederlander wordt meteen verteld dat ie binnen moet komen.

Verstappen's stop is langzaam, het team doet aanpassingen aan de remkoeling, wat twee seconden extra kost. Ondanks dat komt de Red Bull voor de Ferrari van Sebastian Vettel uit. Alex Albon neemt ondertussen de leiding voor de twee Racing Points. Hamilton volgt op P6 achter Vettel. De twee meervoudig kampioenen vinden elkaar in de laatste paar bochten nadat Vettel zich verremt. De Duitser gooit de deur echter mooi dicht.

Virtual Safety Car

Ronde 13: Antonio Giovinazzi moet de 500ste Grand Prix voor Sauber (Alfa Romeo) afbreken met een mechanisch probleem. De auto staat haaks op een toegangsweg, waardoor de Virtual Safety car geactiveerd wordt.

We zien in een herhaling dat Max Verstappen de grootste moeite had om zijn auto recht te houden bij het verlaten van de pits. De stewards kijken na of hij over de witte lijn gegaan is. Zonder de remaanpassingen had Verstappen voor Perez kunnen zitten. NA twee ronden wordt de VSC weer afgebroken.

Het gevecht barst los

Hamilton probeert nog steeds Vettel te verschalken maar verremt zich enorm. Lewis moet uitwijken en gaat de baan af, waardoor Alex Albon langs de Mercedes kan sluipen. Even later zien we de Red Bull ook voor de Ferrari rijden.

De andere Red Bull is op dat moment druk bezig met de versnellingsbak van Sergio Perez. De Mexicaan lijkt het niet te kunnen redden tegen Verstappen en Albon, die beide veel sneller zijn. Lance Stroll is voorlopig veilig met een gat van rond de vijf seconden.

Verstappen verslikt zich

Perez maakt een klein foutje in bocht 10, waardoor Verstappen meteen zijn kans probeert te pakken. In de kink op het rechte stuk probeert de Nederlander er naast te blijven, maar door het gebrek aan downforce en de natte binnenkant van de baan gaat hij te wijd.

Over de groene kerb raakt Verstappen de controle kwijt en maakt de Red Bull twee volle rotaties over de baan. Verstappen houdt de auto uit de muur en aan de praat, maar zijn banden zijn eraan. Door de extra pitstop valt hij terug naar de achtste plek.

De opmars van Albon

Door de fout van zijn teamgenoot ligt Alex Albon op podiumkoers. De Thai heeft uit de problemen kunnen blijven en begint aan een serie snelste rondes. Perez mag wederom uit gaan kijken voor een Red Bull in zijn spiegels. Ondertussen zien we de vierde spin van Valtteri Bottas en meldt de wedstrijdleiding dat Verstappen waarschijnlijk weer buiten de lijntjes gekleurd heeft bij pit exit. Hij probeert de inkomende penalty alvast te compenseren met een snelste ronde.

Albon komt steeds dichter bij Perez. Ook Lance Stroll klaagt over onderstuur en begint terug te vallen. We zien de coureurs hun inters al koelen buiten de racelijn, maar Hamilton en Verstappen geven via de radio aan dat het nog te nat is voor slicks. Sebastian Vettel loopt weg bij Hamilton en is flink sneller dan de leiders. Hij moet echter 11 seconden goedmaken naar Stroll.

Tijd voor slicks?

Verstappen en Albon beginnen over de boordradio te klagen over de intermediates. Het lijkt te nat voor slicks maar te droog voor inters en de banden beginnen op te branden. Maar omdat het nieuwe baanoppervlak zelfs in droge omstandigheden spekglad is, is echter een grote gok om naar slicks te gaan.

Desondanks geeft de wedstrijdleiding op ronde 30 van de 58 eindelijk DRS vrij. Albon kan de pace niet vasthouden op zijn opgefikte inters en valt terug richting Vettel en Hamilton. Leclerc komt naar binnen, maar neemt een nieuwe set inters mee. Ferrari durft het niet aan en ook Hamilton laat weten er geen vertrouwen in te hebben.

Ondertussen is Verstappen eindelijk aangekomen bij Carlos Sainz en Daniel Ricciardo, die druk met elkaar in gevecht zijn. Sainz pakt Ricciardo na een foutje van de Australiër, die meteen naar binnen gaat. Leclerc begint snelste rondes te noteren.

Tweede pitstops

Vettel en Sainz gaan naar binnen voor nieuwe inters. Bij Ferrari duurt de stop weer eens veel te lang. Even later zien we Albon in bocht 4 van de baan vliegen. Zijn inters zijn compleet kaal en hij komt naar binnen voor een nieuwe set. Lewis Hamilton lijkt zich beter te voelen op zijn oude banden en vraagt nogmaals dat het team hem buiten houdt.

De Racing Points blijven gewoon buiten. Lance Stroll leidt nog steeds, maar Perez komt binnen DRS. Hamilton is door alle pitstops en spins opgeklommen naar de derde. plek. De Brit flikt het weer.

Haas herhaalt hun eigen meme en zet de wielen van Kevin Magnussen niet goed vast. De Deen mag achteruit de pits weer in. De stop van Stroll gaat veel beter, ondanks protesten van de jonge Canadees. Hij komt de baan op achter Max Verstappen op plek vier. De Nederlander is nog niet gestopt.

Hamilton strikes back

Met behulp van DRS kan Lewis volle bak voorbij aan Sergio Perez. De hele race leek hij een bijrol te spelen en constant te klagen over banden en remmen, maar zoals altijd maakt hij het op de baan gewoon weer goed. In no time degradeert hij Perez door een gat van 1.8 seconden te trekken. Verstappen volgt op P3, 15 seconden achter de leider.

Met een steeds opdrogende baan kan het voor de coureurs die buiten gebleven zijn wel eens goed uitpakken. Als de switch naar slicks mogelijk wordt hebben ze namelijk een stop kunnen besparen. Onboards van Charles Leclerc laten zien dat de remzones grip beginnen te leveren. In een halve ronde komen Vettel en Leclerc beide voorbij aan Stroll en Albon.

Regen of slicks?

Bij McLaren vertellen ze Sainz dat er acht ronden van het einde een regenbui zal komen. Het plan om naar slicks te gaan lijkt daarmee definitief in het water te vallen. Ondertussen valt Lance Stroll terug achter Alex Albon en krijgt hij al snel gezelschap van Sainz. Stroll lijkt zich niet happy te voelen op zijn nieuwe inters.

Kort daarop zien we wat komische replays: Bottas voert met expertise spin nummer vijf uit en Nicholas Latifi torpedeert Romain Grosjean. Stroll is het vertrouwen compleet kwijt en laat ook Sainz aan zich voorbij gaan. De top 10: HAM, PER, VER, LEC, VET, ALB, SAI, STR, RIC, NOR.

Nieuwe inters

Op ronde 43 komt Charles Leclerc met kinderlijk gemak langs de Red Bull van Max Verstappen. De Nederlander gaat prompt naar binnen om van zijn versleten banden af te komen. Hij valt dankzij aanpassingen aan de voorvleugel terug naar P7. Carlos Sainz doet even later hetzelfde bij vriend Albon.

Het dramatische weekend van Valtteri Bottas wordt nog erger: na vijf spins en belabberde pace wordt hij doodleuk op een ronde gezet door Lewis Hamilton. Bottas is zo druk bezig met het beheersen van zijn Mercedes dat hij Hamilton flink blokt. Lewis steekt geërgerd een hand op.

De grote Lewis show

De regen die McLaren voorspeld heeft lijkt uit te blijven. Verstappen en Leclerc zetten snelste rondes maar zijn veel te ver teruggevallen. Hamilton heeft zelfs naar Perez een gat kunnen trekken van 20 seconden, waardoor hij al bijna een gratis pitstop heeft.

Terwijl we Daniel Ricciardo zien spinnen bij een verdedigingsactie tegen Lando Norris, hebben Albon en Verstappen elkaar gevonden. Verstappen lijkt sneller, maar Red Bull onthoudt zich wijselijk van teamorders. Hamilton lijkt weer eens met de race weg te lopen. Hij vraagt nog wel even of zijn banden niet gaan ploffen als hij langer doorgaat.

In bocht 4 zien we Kimi Raikkonen een pirouette doen op het punt dat de Red Bulls hem komen lappen. Alex Albon komt ongeschonden uit de strijd, maar Verstappen laat zich verrassen en spint op hetzelfde punt. De Nederlander komt echter razendsnel weer terug en pakt Albon op ronde 53.

"Heavy rain"

Bij Ferrari denken ze dat de regen uitgesteld is tot de laatste rond van de race. "Heavy rain on the last lap of the race" klinkt het. Stand op dat moment: Hamilton, Perez, Leclerc. Vettel, Sainz, Verstappen, Albon, Stroll, Norris, Ricciardo, Ocon, Kvyat, Gasly, Bottas, Raikkonen, Russell, Magnussen.

Mercedes wil Hamilton naar binnen halen om zijn kale inters te vervagen. Ze zijn bang voor de regen aan het einde van de race. Hamilton heeft daar echter geen zin in en rijdt door nadat het team al klaarstaat in de pits. Lewis wil het risico van de veel nattere pit entry niet nemen, waarschijnlijk vanwege flashbacks naar Shanghai 2007.

Finish

Terwijl Hamilton naar de finish cruiset zien we een geweldig gevecht tussen Perez, Leclerc en Vettel. Sergio maakt een fout in bocht 9, waardoor Leclerc er buitenom voorbij kan. Perez heeft echter niet op, duikt in de slipstream en dwingt Charles in een fout in de remzone voor het laatste bochtencomplex.

Leclerc gaat wijd en laat Perez erlangs. Sebastian Vettel maakt van de gelegenheid gebruik en glipt door naar P3. Het is voor de Duitser het eerste podium sinds Mexico 2019.

Hamilton is zeer emotioneel op de radio en zijn compleet kale intermediates geven aan hoe hard hij gevochten heeft voor de overwinning. Doordat Bottas roemloos ten onder gegaan is en 14de werd is Lewis voor de zevende keer wereldkampioen. Hiermee komt hij op gelijke hoogte met de legende Michael Schumacher.

Voor Max Verstappen is het vooral een weekend om te vergeten. Een slechte start en twee kostbare spins hebben zijn race volledig om zeep geholpen.

Resultaten

 1. Lewis Hamilton
 2. Sergio Perez
 3. Sebastian Vettel
 4. Charles Leclerc
 5. Carlos Sainz
 6. Max Verstappen
 7. Alexander Albon
 8. Lance Stroll
 9. Lando Norris
 10. Daniel Ricciardo
 11. Esteban Ocon
 12. Daniil Kvyat
 13. Pierre Gasly
 14. Valtterri Bottas
 15. Kimi Raikkonen
 16. Romain Grosjean
 17. Kevin Magnussen
 18. DNF - Nicolas Latifi
 19. DNF- Antonio Giovinazzi
Formule 1
 • Mercedes Petronas F1