Hamilton: 'Ik moedig Verstappen aan mijn records te breken'

Lewis Hamilton maak zich niet druk om zijn status als meest succesvolle F1-coureur aller tijden. In een reactie op kritiek door oudere rijders zegt hij nieuwe talenten zoals Max Verstappen te willen ondersteunen om dezelfde hoogte te bereiken.

Hamilton: 'ik moedig Verstappen aan mijn records te breken'

Met zijn overwinning op de Nürburgring evenaarde Lewis Hamilton het recordaantal overwinningen behaald door Michael Schumacher. Na de race stonden beide mannen op niet minder dan 91 gewonnen Grands Prix. De recordtoer van Hamilton lijkt daarbij nog lang niet to een einde gekomen zijn.

De dominantie van Mercedes en het superieure talent van Lewis vergeleken met teamgenoot Valtteri Bottas betekent dat Hamilton aan het einde van dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid ook op het gebied van wereldtitels op gelijke hoogte komt met Der Michael. Aangezien er voor 2021 weinig aan de auto's verandert, zal hij waarschijnlijk ook volgend jaar het rijderskampioenschap naar zijn hand zetten.

Beste ooit?

De enorme statistische dominantie van Hamilton roept continu de vraag op waar hij staat tussen de legendes van weleer. Is hij echt de beste aller tijden? Op papier valt daar niet over te twisten. maar het subjectieve element werd door drievoudig wereldkampioen Sir Jackie Stewart al aangekaart.

Hamilton zou het te makkelijk hebben door het oppermachtige Mercedes en het geringe gevaar van de moderne Formule 1, weinig hoeven doen vanwege het gebrek aan concurrentie en meer races om te winnen hebben in de veel langere seizoenen van vandaag de dag.

De oude garde

Tegenover Autosport zegt Lewis Hamilton niet te begrijpen waarom oude meesters zoals Sir Jackie zo negatief zijn over zijn prestaties:

"Ik word afgekraakt door veel mensen, vooral oudere coureurs. Ze hebben er nog steeds de pest in. Ik weet niet waarom. Misschien zullen ze er op een dag overheen komen. Ik heb zoveel respect voor het verleden en de oude legendes, zelfs diegenen die de hele tijd negatief over mij blijven praten. Ik heb ze nog steeds hoog in het vaandel staan, want ik weet dat het erg moeilijk was. Het was een andere tijde in de geschiedenis. Het was ongelooflijk moeilijk voor ze en ze zijn nog steeds de legendes die ze toen waren."

Lewis Hamilton.

Nieuwe talenten aanmoedigen

Hamilton belooft zelf niet met afgunst en bitterheid te zullen kijken naar degenen die achter zijn records aan zullen gaan. In tegenstelling tot mannen als Stewart wil hij niet negatief zijn, maar ze juist aanmoedigen om beter dan hem te worden. Hij vindt het belangrijk om het te vermijden om neer te praten op de nieuwe generatie van Max Verstappen en co:

"Over 20 jaar, of wat het ook is, wanneer ik terugkijk, dan kan ik je dit beloven: ik zal niet op een jonge coureur die opkomt en succesvol is neer praten. Onze verantwoordelijkheid als oudere coureur is om het pad voor hem zo goed mogelijk te verlichten. Er zal iemand zijn, of dat nu Max is, of iemand anders, die achter het record dat ik uiteindelijk zet aan zal gaan. Het is de verkeerde aanpak om te hopen dat hij het record niet breekt. Ik zou hem moeten aanmoedigen en hopen dat hij zijn volledige potentieel bereikt. Als dat betekent dat hij bij het record komt, dan is dat geweldig."

Lewis Hamilton.
Formule 1
  • Mercedes Petronas F1