Dit is de nieuwe McLaren MCL35M

McLaren heeft het doek getrokken van hun nieuwe uitdager voor 2021. Met Mercedes-power moet de MCL35M wederom de koning van het middenveld worden.

Dit is de nieuwe McLaren MCL35M

De eerste F1-wagen voor 2021 is onthuld. Dit jaar zijn de auto's door het uitstellen van de ground effect-regels grotendeels hetzelfde, maar McLaren is daarop de grote uitzondering. Voor het eerst sinds 2014 ligt er namelijk weer een Mercedes-motor achterin een racer uit Woking. Door de verandering van power unit mag McLaren meer aanpassingen doen dan de rest van de teams, waardoor het een bijna geheel nieuwe auto is.

MCL35M

Omdat de overige auto's volgens de regels voor ongeveer 60% gelijk zijn aan die van 2020 heeft McLaren ervoor gekozen de auto van 2021 geen opvolgende aanduiding te geven. Net als vorig jaar heet het chassis MCL35, maar is er een M toegevoegd om de Mercedes-switch toon bij te zetten. Wat de livery betreft is er eigenlijk niets veranderd.

Aerodynamica

Naast de verandering van motorleverancier zijn er vooral aerodynamische wijzigingen aan de McLaren. De gigantische vloer met al zijn gleuven en winglets is grotendeels weg, waardoor er minder downforce opgewekt kan worden. Verder mogen er de vleugeltjes op de achterste brake ducts dit jaar niet meer zo groot zijn, en is de diepte van de diffuser veranderd.

De nieuwe vloer is flink kleiner.

Duitse degelijkheid

Verder zien we andere spiegels, een smallere neus met een kortere 'cape' aan de onderkant en licht gewijzigde voorwielophanging. De wielbasis is verlengd om de auto meer stabiliteit mee te geven. Op het eerste gezicht zijn de verschillen door de vrijwel identieke livery moeilijk te zien, maar de meest opvallende wijziging is hoeveel smaller de sidepods van de MCL35M zijn ten opzichte van vorig jaar. De Mercedes motor heeft duidelijk minder koeling nodig dan de power unit van Renault.

2020 vs 2021: let vooral op de vloer.

Stap naar voren

De vermogensboost van het Mercedes-pakket geeft McLaren de hoop aansluiting te vinden bij de top van het veld. Het team finishte met Carlos Sainz Jr. en Lando Norris vorig jaar al als derde in het constructeurskampioenschap. Met de MCL35M zou het zomaar kunnen dat we het papaya-oranje vaker op het podium zullen gaan zien. Aan de coureurs zal het in ieder geval niet liggen. Met de komst van Daniel Ricciardo heeft McLaren wederom een sterk rijdersduo.

Formule 1
  • McLaren