Ricciardo: 'Walgelijk hoe de F1 beelden van de crash herhaalde' 

Daniel Ricciardo heeft zijn walging en teleurstelling geuit over de manier waarop de Formule 1 omging met de beelden van de horrorcrash van Romain Grosjean. De Australier vindt dat de organisatie zonder respect gehandeld heeft door tijdens de rode vlag eindeloos de crash te herhalen.

Ricciardo: 'Walgelijk hoe de F1 beelden van de crash herhaalde' 

De Grand Prix van Bahrein begon gisteren met een enorme schok: door een overhaaste actie knalde de Haas van Romain Grosjean via de AlphaTauri van Daniil Kvyat met 220 kilometer per uur door een vangrail heen bij de exit van bocht 3. De auto brak in twee stukken door de impact, waarbij safety cell van het chassis half in de vangrail geklemd zat.

Door een waarschijnlijk beschadigde brandstofcel ging de VF-20 onmiddellijk in vlammen op. Grosjean zat uiteindelijk 18 seconden vast in het inferno, maar kon door snel handelen, een bult adrenaline en een gezonde dosis geluk zichzelf uit het wrak bevrijden.

Na een periode van radiostilte en veel onduidelijkheid kwam uiteindelijk naar buiten dat Romain lichte brandwonden en waarschijnlijk enkele gebroken ribben opgelopen had. De volledige replay van het incident werd niet uitgezonden tot duidelijk was dat er gelukkig geen dodelijke slachtoffers gevallen waren. Later bleek dat het gelukkig gebleven was bij lichte brandwonden aan de handen.

Respectloos en achteloos

Volgens Renault-coureur Daniel Ricciardo is de Formule 1 echter te ver gegaan met het tonen van de beelden. Omdat de reparatie van de vangrails minimaal drie kwartier gingen duren werd de crash door de F1 al snel ingezet als spectaculaire beeldvulling. Niet chique, zo stelt Ricciardo:

"Ik wil mijn walging en teleurstelling over de Formule 1 uitspreken. De manier waarop het Grosjean-incident keer op keer uitgezonden werd, replay na replay, het was volledig respectloos en achteloos richting zijn familie, en voor al onze families die aan het kijken zijn."

"We gingen over een uur weer racen en elke keer dat we naar de TV keken was het een vuurbal en zijn auto die doormidden lag. Ik bedoel, dat kunnen we de volgende dag zien, we hoeven het niet op de dag zelf te zien. Voor mij voelde het alsof ze het zagen als entertainment en ze speelden met onze emoties. Ik vond dat best smerig. Dus hopelijk hebben andere rijders hier ook wat over gezegd, maar als het niet is hoe we er allemaal over denken dan zou ik zeer verrast zijn."

Transparantie

Mercedes-baas Toto Wolff geeft een andere lezing van de situatie. Volgens de Oostenrijker is het juist belangrijk dat de sport zelf laat zien wat er gebeurd is. Het moet niet zo zijn dat het publiek details leert door beelden opgenomen door toeschouwers, waar de F1 geen controle over heeft:

"Als de FOM het niet laat zien, dan zal iemand anders daar een mobiele telefoon hebben en gaan filmen, en je moet transparant zijn. Die beelden waren beangstigend en aanstootgevend, maar als je niet transparant bentI neem je juist het risico dat iemand anders dingen toont waar je geen controle over hebt."

Er zijn grenzen

Valtteri Bottas gaat voor de verandering tegen zijn chef in en schaart zich achter Daniel. Hij vindt het belangrijk dat aan het publiek duidelijk gemaakt wordt wat er gebeurd is, maar twintig herhalingen van dezelfde schokkende situatie vindt hij toch teveel:

"Als er een crash is, en de coureurs OK zijn, dan herhalen ze die graag. Ik heb het idee dat mensen, kijkers het willen zien. Maar er is ook een grens. Het had maar een fractie anders kunnen zijn, de crash, en dan was er geen manier voor hem geweest om uit de auto te komen. Dus ja, er zit een limiet op."

"Ik keek naar het scherm omdat ik wilde zien wat er gebeurd was. Toen ik het eenmaal gezien had probeerde ik het te vermijden, maar het was overal. Ik weet het niet, misschien is het de vraag voor de mensen die kijken, de fans, of ze twintig herhalingen daarvan willen zien of niet."

Formule 1
  • Renault Sport F1