Toto Wolff: 'Gefaalde pitstop was de schuld van Bottas'

Je leest het goed: volgens het Mercedes opperhoofd is de afgeschaafde wielmoer niet te wijten aan de pitcrew. Het is allemaal de schuld van Valtteri.

Toto Wolff: 'Gefaalde pitstop was de schuld van Bottas'

De Grand van Monaco 2021 kan gerust bestempeld worden als een drama voor Mercedes. Golden boy Sir Lewis Hamilton was in geen velden of wegen te bekennen tijdens het weekend, de strategie liep niet lekker en de bandenslijtage was veel te hoog.

Tot overmaat van ramp viel Valtteri Bottas uit vanaf een sterke tweede plaats door een flink verknalde pitstop. Bij het loshalen van de wielen werd rechtsvoor de wielmoer kaal geschaafd. Hierdoor kon de Soft band niet verwijderd worden. Omdat rijden met een gemengde set rubber niet toegestaan is moest Bottas tot grote frustratie de handdoek in de ring gooien.

Schuldvraag

Nadat het drama zich voltrokken had werden al snel vraagtekens geplaatst bij de schuldvraag. Hoe kon dit nu bij het kampioenschapsteam gebeuren? Was de wielmoer te zwak? Of de wheelgun te sterk? Had de pitcrew een kostbare fout gemaakt? In eerste instantie deed Mercedes buiten het noemen van de technische reden geen uitspraken. Tegenover Auto Motor und Sport durfde teambaas Toto Wolff later echter wel met een vingertje te wijzen.

Bottas heeft het gedaan

Dat vingertje wees een nogal onverwachte kant op. Volgens Wolff ligt het hele incident eigenlijk gewoon aan zijn rijder. Valtteri zou te vroeg in zijn box gestopt zijn, waardoor de monteur zijn luchtsleutel scheef op de moer gezet had: "Valtteri is iets te vroeg gestopt. Dit betekende dat de monteur zijn luchtsleutel schuin erop moest zetten. Door de ongunstige hoek werd de wielmoer beschadigd en konden we hem er niet meer af halen."

Die schade was uiteindelijk zo groot dat het wiel er nog altijd op zit. Pas in de fabriek in Brackley zal Mercedes de kans hebben om het ding er eindelijk af te slopen.

Trap na

Toto's uitspraak is opmerkelijk, aangezien de andere drie wielen zonder problemen gewisseld werden. In slow motion is duidelijk te zien dat de monteur rechtsvoor een inschattingsfout maakt: in eerste instantie drukt hij de luchtsleutel tegen de voorste rand van de band. Kennelijk verwachtte hij inderdaad dat Bottas later zou stoppen, maar de andere drie monteurs volgden het wiel wel met hun sleutel en kwamen goed uit.

Het toeschrijven van het hele incident aan Bottas voelt daarom een beetje als een trap na. Iets zegt ons dat Lewis de volgende keer nog iets meer moeite zal moeten doen om langs de Fin te komen.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1
  • F1 Jackman