Max Verstappen onbedreigd naar de overwinning in Monaco!

De straten van Monaco vielen een keer niet ten prooi aan het dominante Mercedes. Vanaf een virtuele P2 ging Max Verstappen op weg naar zijn eerste overwinning in het prinsdom.

Max Verstappen onbedreigd naar de overwinning in Monaco!

Het drama begint al meteen voor de race. De eerste plek op de grid blijft namelijk leeg. De Ferrari van Charles Leclerc blijkt uiteindelijk toch te zwaar beschadigd om de race te kunnen starten. Kennelijk had Ferrari geen zin in een penalty en hadden ze er maar op gegokt dat het allemaal wel prima zou zijn. Een kostbare fout. In plaats van een start vanaf P6 mag Leclerc zijn thuisrace vanaf de tribune gaan meemaken.

Start

Bij de formatieronde haalt de Raikkonen haalt Rascasse eigenlijk niet en zorgt voor een opstopping. Het lijkt even op een herstart, maar Kimi vindt de juiste versnelling en kan toch door. Hierdoor staan de leiders wel erg lang op de grid. De Red Bull van Verstappen staat agressief naar de binnenkant gericht, klaar om Valtteri Bottas te blokken.

Bottas is beter weg, maar Verstappen is er snel bij om hem af te schermen. De Fin blokkeert een wiel, maar komt toch ongeschonden door St. Devote. Bij de hairpin vinden de Haas auto's elkaar. Mick Schumacher pakt meteen NIkita Mazepin. Zoals zo vaak op Monaco is de top tien verder onveranderd.

Openingsfase

Verstappen en Bottas trekken samen een gat naar Sainz en beginnen snelste rondes uit te wisselen. De Ferrari kan het niet bijbenen, van de snelheid in de kwalificatie lijkt in eerste instantie weinig over. Het gat tussen de leiders blijft stabiel: zo rond de 1.2 seconden. Dan bewijst Sainz ons ongelijk door de snelste ronde te klokken, gevolg door Lando Norris. Carlos begint aan een opmars naar Bottas. Valtteri moet een beetje inleveren op Verstappen en ziet de Ferrari steeds dichterbij komen.

Checo maakt haast

Vanaf een teleurstellende negende plek op de grid meld Sergio Perez zich opeens met een serie snelste rondes. De Mexicaan begint op Sebastian Vettel's Aston Martin in te lopen met zo'n zeven tiende per ronde. Maar er naartoe rijden is een ding, er voorbij is iets heel anders. Zelfs binnen DRS kan Perez geen echte vuist maken op het krappe circuit.

Happy met de banden

Het veld blijft verder stabiel, maar bij Red Bull blijven ze pushen. Verstappen blijf snelste rondes zetten, waardoor Bottas op zo'n twee seconden achterstand komt. Mercedes reageert door Valtteri wat meer snelheid mee te geven, maar de snelste ronde van de Fin wordt onmiddelijk afgepakt door Perez.

Via de radio laat Verstappen weten dat hij zich happy voelt met zijn banden. Max bewijst zijn vertrouwen door Bottas op bijna drie seconden te zetten. De Mercedessen lijken het moeilijk te hebben met het rubber. In een herhaling zien Hamilton een flink overstuurmomentje beleven. Bottas meldt daarop aan het team dat de linkervoorband zijn beste tijd gehad heeft.

Bottas vs Sainz

Valtteri klaagt dat hij op full wet banden lijkt te rijden. Max Verstappen trekt hierdoor een gat van 4.5 seconden, terwijl Carlos Sainz op 1.5 seconden van de Fin komt. Door de aanstormende Ferrari kan Mercedes kan dus niet gaan spelen met undercuts op Verstappen.

Wielmoer

Op ronde 29 Lewis Hamilton is de eerste die de pits in duikt voor een setje Hards. De Brit valt van P6 terug naar P8, achter Sergio Perez. Een ronde later gaat Bottas ook naar binnen. Dan gaat het gruwelijk mis voor de Fin. Rechtsvoor wil het wiel er niet vanaf! De wielmoer heeft zich blijkbaar vast gevreten. Een andere wheelgun doet ook niets meer. Met drie Hards en een Sodft op de auto moet Bottas opgeven.

Hamilton verliest

De vroege stop van Lewis heeft slecht uitgepakt. De undercut op Gasly werkte niet en tot overmaat van ramp is Sebastian Vettel met een langere stint aan de Mercedes voorbij gegaan. Bij St. Devote pakt Vettel bovendien de AlphaTauri. Hamilton stoomt onder zijn helm en begint aan een serie tirades over de radio. In de herhaling zien we Lance Stroll de vangrail aantikken bij het zwembad. Op de een of andere manier komt de Canadees er mee weg.

Overcut

Nadat de rest van de top tien gestopt is gaat Max Verstappen eindelijk naar binnen. Dat geeft de leiding aan Sergio Perez, die lekker zijn eigen pace kan gaan rijden. Door die vrije rondes weet de Mexicaan zich aan het eind van zijn stint van de achtste naar de vierde plek te knallen. Hamilton komt even later al op de radio om erover tegen zijn team te zeuren.

Stabiel

Na het drama van de pitstops blijft het veld zoals verwacht stabiel. Verstappen blijft aan de leiding op ongeveer drie seconden van Sainz, gevolgd door Lando Norris, Sergio Perez, Sebastian Vettel, Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Lance Stroll, Esteban Ocon en Antonio Giovinazzi.

Op ronde 52 zien we een pijnlijk moment voor Daniel Ricciardo. De winnaar van 2018 mag aan de kant voor teamgenoot Lando Norris. De Australier rijdt roemloos rond op de twaalfde plek. Norris zwaait nog even leuk, maar iets zegt ons dat the HoneyBadger het gebaar niet kan waarderen.

Perez voor podium

De kans op een een Red Bull 1-3 wordt steeds groter: Sergio Perez maakt veel tijd goed op de McLaren van Lando Norris. De jonge Brit klaagt dat zijn auto verschrikkelijk is. Het gat is op dat moment zo'n vijf seconden. Checo wordt verteld dat hij een beetje brandstof moet gaan sparen zodat hij in de slotfase de aanval in kan zetten. De Red Bull komt met zeven tienden per ronde dichterbij.

Gecontroleerd

Max Verstappen hebben we op dat punt van de race al een tijdje niet meer gezien. De Nederlander rijdt onbedreigd aan de leiding en lijkt zijn pace nauw te controleren. De Ferrari van Sainz is met vijftien ronden te gaan teruggevallen naar meer dan zeven seconden achterstand.

Norris vs Perez

Twaalf ronden voor het eind heeft Sergio Perez definitief de aansluiting gevonden met Lando Norris. De Mexicaan is al rap binnen DRS-afstand. De twee snijden langs Giovinazzi en Ocon, maar Perez krijgt geen kans om daar voordeel te pakken. In de turbulente lucht achter de McLaren wordt het echter moeilijk om te volgen.

Snelste ronde

Met nog tien ronden te gaan pakt Lewis Hamilton een setje softs mee om de snelste ronde te pakken. Op dat moment staat -ie op naam van Yuki Tsunoda, die vlak daarvoor zijn eerste stop gedaan had. De Japanner maakte er meteen een ronderecord van. Werk aan de winkel voor Lewis dus.

Hij moet van het team alleen eerst even aan de kant om op een ronde gezet te worden door Verstappen. Na wat gebekvecht met zijn engineer gaat hij aan de bak. Twee ronden later levert hij hem af: 1:12.909 is meer dan een seconde sneller dan Tsunoda. Het zal een schrale troost zijn voor de regerend wereldkampioen.

Kampioenschapsleider

Het zal Max Verstappen allemaal een zorg zijn. Hij mag onbedreigd naar het hoogste treetje van het podium, en dit keer zonder een Mercedes-rijder aan zijn zijde. Carlos Sainz en Lando Norris zorgen voor een mooi divers trio. Dankzij het gestuntel van Lews Hamilton gaat Verstappen bovendien als eerste Nederlander aan de leiding van het kampioenschap.

Resultaten

Formule 1
  • Red Bull Content Pool